На 12 ноември 2024 г. /вторник/ от 12:30 ч. в Етнографския музей /на улица „Славянска“ 69/ в Бургас ще бъде представена сладката страна на унгарската кухня. В Етнокухнята на РИМ – Бургас ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще приготвят един от най-популярните празнични сладки специалитети по автентична рецепта – унгарски щрудел, известен като „ретеш“. Съществуват множество варианти за направата на щрудел: с извара, вишни, череши, ябълки, мак, орехи, сливи, праскови... Нашият ще бъде с тиква и млян мак.
Кулинарната демонстрация ще бъде официално открита от извънредния и пълномощен посланик на Унгария в България Н. Пр. д-р Миклош Борош и от директора на Институт Лист - Унгарския културен институт в София г-жа Сандра Мишкеди. Унгария е една от страните, които приеха да са част от инициативата „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“ на РИМ – Бургас и Държавен културен институт към Министерството на външните работи на Република България. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Бургас и Областната администрация.
Събитието съпътства откриването на интригуваща изложба, озаглавена „Сладки посланици – гастродипломация“, предоставена от Посолството на Унгария в Република България. Тя разказва подробно за невероятно вкусни сладкиши, типични за унгарската кухня, и за историите на тяхното създаване – тортата-чудо на Йожеф Добош, будапещенският миньон на Хенрик Куглер, тортата „Янчи Риго“, индианера, палачинката „Гундел“, чийзкейкът „Ракоци“, бонбоните „Унгарска рапсодия“.
Изложбата включва оригинални предмети – сервизи за хранене от фин рисуван Херендски порцелан, прочут по целия свят, признат от династии и аристократични фамилии. Специалните познания за направата му, сред които и тайна рецепта на боята, се предават от поколение на поколение и съдовете са с отлично качество. Ръчно изработените и рисувани произведения са с над 4000 мотива. Всяко едно изделие преминава през ръцете на 75 човека.
Експозицията ще гостува в Етнографския музей до 10 януари 2025 г.
Comments
comments powered by Disqus