7 декември 2024 г., събота, 12:00 ч., гр. Бургас, Етнографски музей, ул. „Славянска“ №69
Опитайте от вкусните традиционни ястия на хората от Странджа планина и си поговорете с нейните кулинарни стопани.
Щастливи сме, че сме част от Празниците на Бургас и ще ви срещнем с кулинарната традиция и умелите пазители на кухнята на Странджа от 9 населени места в четири общини - Малко Търново, Средец, Царево и Бургас, от Бургаска област.
В уютния двор на Етнографски музей - Бургас ще готвим странджански гозби от Малко Търново, с. Бръшлян, с. Звездец, с. Момина Църква, с. Бродилово, Ахтопол, с. Синеморец, с. Маринка и Бургас.
Елате и опитайте Зелник и Трахана от Малко Търново, Рибена чорба от Бръшлян, Содена питка от Звездец на подник, Пълнена кокошка с булгур, Гръчена баница и Колачета със сирене от Момина църква, Боб с “ножонки” (свински крачета), Сушени чушки, пълнени с булгур, праз, гъби и зарзалинки, Ориз с туршия от Бродилово, Плакия Паламуд, Хайвер и Лакерда от Ахтопол, Рибена крем супа от Синеморец, Празеник и Панайрджийска манджа от Маринка, Рибена чорба по Моряшки и Чироз от Бургас.
Целта на Кулинарния фестивал е да популяризира кулинарните традиции на хората от Странджа планина, да мотивира местните хора да готвят и представят своите вкусни гозби, както и да запознае жителите и гостите на Бургас с историята и традициите на Странджанския край.
Кулинарен фестивал "Вкусните гозби на Странджа" в Бургас се организира от Кулинарните фестивали на България и Регионален исторически музей Бургас.
Comments
comments powered by Disqus