Откриване на фотоизложба „Да спасим царския орел”

  • Начало
  • Новини
  • Откриване на фотоизложба „Да спасим царския орел”
02 Oct

Откриване на фотоизложба „Да спасим царския орел”

На 03 октомври 2012г. от 11:00 часа Природонаучният музей при РИМ- Бургас (ул. „К. Фотинов” № 30) съвместно с Българско дружество за защита на птиците ще представят фотоизложба „ Да спасим царския орел”.
Изложбата е оригинален фоторазказ за живота на световно застрашения царски орел (Aquila heliaca), като същевременно представя и усилията на природозащитниците да запазят вида. В миналото царският орел по нашите земи е бил пазена и почитана птица. Според старо поверие той е отбивал градоносните облаци, затова народът го закрилял като свещена птица и пазел неговите гнезда. Днес обаче броят на едрите грабливи птици, в това число и на царския орел е намалял значително, както у нас, така и в световен мащаб. Всички усилия на природозащитниците да спасят царския орел не биха дали резултати, ако не са съпътствани от информационни кампании и образователни програми.
Гости на събитието ще бъдат ученици от ОУ „Васил Априлов”, за които сме подготвили няколко занимателни игри, свързани с птиците.
За желаещите да посетят фотоизложбата, тя ще остане в залата на Природонаучния музей до края на месец октомври.

Царският орел е втори по големина след най-едрия у нас представител на дневните грабливи птици - скалния орел. Размахът на крилата при възрастните птици достига между 180 и 215 см. Днес у нас са останали само около 20 двойки от вида.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus