1 ноември – ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ И ДЕН НА ПРОТЕСТ! ДА СЕ СЪБУДИМ И ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

  • Начало
  • Новини
  • 1 ноември – ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ И ДЕН НА ПРОТЕСТ! ДА СЕ СЪБУДИМ И ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА
31 Oct

1 ноември – ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ И ДЕН НА ПРОТЕСТ! ДА СЕ СЪБУДИМ И ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРАНа 1 ноември честваме делото на българските народни просветители, книжовници и революционери. На културните дейци и личностите със съществен принос за възхода и запазването на народа. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника. По този повод тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски казва: „...първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество.“
На 1 ноември 2023 година НИЕ работещите в Регионален исторически музей Бургас ще се присъединим към дейците на българската култура от цяла България и ще излезем на протест под надслов ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА!
Ще затворим експозициите от 12:00 до 13:00 часа и ще се съберем пред Държавна опера Бургас.
На 1 ноември с подкрепата на КТ „Подкрепа“ и НФ „Култура“ мирно, но настойчиво ще заявим отново нашите искания:
- Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш „Образование“.
- Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.
- Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.
- Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.
- Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.
- Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.
- Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.
- Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни институти.
- При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.
- Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция „Архиви“.
Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за „Музеи и галерии“.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus