Бургаската общественост ще научи много нови данни за Ботев благодарение на публичната лекция на проф. д-р Пламен Павлов "Христо Ботев, историята и борбата за свобода"

  • Начало
  • Новини
  • Бургаската общественост ще научи много нови данни за Ботев благодарение на публичната лекция на проф. д-р Пламен Павлов "Христо Ботев, историята и борбата за свобода"
26 May

Бургаската общественост ще научи много нови данни за Ботев благодарение на публичната лекция на проф. д-р Пламен Павлов "Христо Ботев, историята и борбата за свобода"

На 31 май, вторник, от 17:00 ч. в Морското казино, зала "Георги Баев", проф. д-р Пламен Павлов ще изнесе публична лекция на тема "Христо Ботев, историята и борбата за свобода". В нея проф. Павлов ще представи неизвестни за широката общественост данни за Христо Ботев не само като революционер и поет, но и като историк.
Пламен Павлов е автор на повече от 500 специализирани научни монографии, студии, статии и съобщения. Той е един от водещите български историци. Професор във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Водещ на редица научно-популярни предавания в различни национални медии. Бил и директор на Агенцията за българите в чужбина в периода 1998 - 2002 г. Председател на фондация "Васил Левски". Председател на кръг "Будител". Изявен публицист, поет и общественик. Лауреат на орден "Св. св. Кирил и Методий" - I степен. Почетен гражданин на гр. Велико Търново. Инициатор и участник в създаването на различни научни, културни и обществени проекти: серията от международни научни конференции и издания „Българите в Северното Причерноморие“ (от 1992), на издигането на паметници на кан Кубрат при с. Мала Перешчепина до Полтава (2001), на св. св. Кирил и Методий в Микулчице (Чехия) (2009), и др.
Публичната лекция е организирана от Община Бургас и Регионален исторически музей - гр. Бургас по повод 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus