Златни съкровища, шевици, демонстрации и много изненади за 15-та Нощ на музеите в Бургас

  • Начало
  • Новини
  • Златни съкровища, шевици, демонстрации и много изненади за 15-та Нощ на музеите в Бургас
13 May

Златни съкровища, шевици, демонстрации и много изненади за 15-та Нощ на музеите в Бургас

За 15-та поредна година Регионален исторически музей Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите. През 2019 г. събитието съвпада с Международен ден на музеите – 18 май.

По традиция, в тази съботната вечер, посетителите ще могат да разгледат четирите експозиции на Бургаския музей - Археологическа, Етнографска, Природонаучна и Историческа. Във всяка една от тях, от 18:00 до 24:00 ч. ще ги очаква вълнуваща програма с вход свободен.

Официалното откриване е от 18.00 часа в зала „Трезор“ на Археологическия музей (ул. Богориди 21), където ще бъдат показани 2 златни изложби – „Тракийското златно съкровище от Вълчитрън“ и „Споменът за Велика България. Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина“. Час по-късно ще бъде представен и един различен момент от работата по археологическите находки. Реставраторът Силвия Борисова ще демонстрира техники за оразмеряване на артефактите и подготовката им за реставрация.

Програмата ще продължи в Историческия музей (ул. Лермонтов 31), където в 18:30 часа за първи път ще бъде показана голямата икона на Иисус Христос, реставрирана с обществени дарения от края на миналата година. Самата реставраторка ще покаже на живо част от техниките за консервация на икони.

Пъстрият свят на българската шевица ще се разгърне пред посетителите от 19:00 ч. в Етнографския музей (ул. Славянска 69). Представянето на националната изложба „По шевиците ще ги познаете“ от РИМ – Шумен, ще бъде съпътствано с открити уроци по везане на шевици. На голямото хоро в двора на музея тази година ще канят Македонски хор „Гоце Делчев“ - Бургас.


ПРОГРАМА НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – БУРГАС ЗА НОЩТА НА МУЗЕИТЕ, 18 МАЙ 2019 г. (СЪБОТА)
Вход свободен за посетителите от 18.00 до 24.00 ч.

Археологически музей, бул. „Алеко Богориди“ №21
18.00 ч. Откриване на изложбите:
„Тракийското златно съкровище от Вълчитрън“ - гостува Регионален исторически музей – гр. Плевен.
„Споменът за Велика България. Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина“ - гостува Национален исторически музей – гр. София
19.00-20.30 ч. „Работата на музейния реставратор“. Демонстрация на реставратора на РИМ-Бургас по консервация на музеен предмет.

Природонаучен музей, ул. „К. Фотинов“ 30
Постоянна експозиция
Игри за деца

Исторически музей, ул. „Лермонтов“ 31
18.30 ч. Представяне на реставрирана с обществени дарения икона от фонда на музея.
19.00 – 20.30 ч. „Как се реставрират икони“. Демонстрация по консервация и реставрация на икони.

Етнографски музей, ул. „Славянска“ 69
19.00 ч. Откриване на национална изложба „По шевиците ще ги познаете“ - гостува от Регионален исторически музей – Шумен.
Музикална програма – Македонски хор „Г. Делчев“ - Бургас
Демонстрации на везане на шевици

Тагове:нощ на музеите

Comments

comments powered by Disqus