Защо Йоан Кръстител е "най-великият мъж, роден от жена" - разказват тази събота в Етнографския музей

  • Начало
  • Новини
  • Защо Йоан Кръстител е "най-великият мъж, роден от жена" - разказват тази събота в Етнографския музей
23 Jan

Защо Йоан Кръстител е "най-великият мъж, роден от жена" - разказват тази събота в Етнографския музей

„Св. Йоан Кръстител - гласът на викащия в пустинята“ е тема на първата лекция в Бургаския музей за 2019 година. Тя ще се проведе тази събота (26.01) от 11:30 ч. на ново място - залата за презентации на Етнографския музей (ул. „Славянска” 69, зад църквата „Св. Св. Кирил и Методий“).

За живота на светия Кръстител ще говори Иванка Делева – главен уредник на Историческата експозиция към РИМ-Бургас и специалист по история на православното християнство. "На строго въздържание на свети Йоан Кръстител подражавали най-великите християнски подвижници, а доблестната му смърт вдъхновявала всички мъченици през време на гоненията срещу християнската вяра. Много хора се събирали, за да слушат думите на светеца, а и днес образът и личността му ни провокират.“ – анонсира бургаският историк.
В житието на светеца се казва, че когато Исус Христос отишъл при него и поискал да бъде кръстен в р. Йордан, пророкът първоначално отказал с думите: „Аз трябва да се кръстя от Теб, а Ти ли идваш при мене?” , но Исус знаел, че Йоан бил "най-великият мъж, роден от жена" и настоял точно той да бъде неговият Кръстител.

Входната такса за образователните лекции в музея е преференциална. Цената за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

Тагове:лекции, йоан кръстител, Иванка Делева

Comments

comments powered by Disqus