Заключителна пресконференция в Турция по проект „Общото културно наследство без граници - TOGETHER“

  • Начало
  • Новини
  • Заключителна пресконференция в Турция по проект „Общото културно наследство без граници - TOGETHER“
28 Feb

Заключителна пресконференция в Турция по проект „Общото културно наследство без граници - TOGETHER“

Представители на Регионалния исторически музей в Бургас участваха в заключителна пресконференция по повод приключването на трансграничен проект „Общото културно наследство без граници - TOGETHER“ CB0005.1.21.139, финансиран от Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество Interreg—ИПП България — Турция 2014—2020 г. Тя се проведе в турския град Къркларели и обобщи резултатите от направените големи инвестиции в два ключови туристически обекти — Акве калиде и скалния манастир „Св. Никола" в Къикьой, Турция.

„В резултат на общата работа на екипите от българска и от турска страна имаме два прекрасни туристически обекта" — изтъкна директорът на РИМ-Бургас Милен Николов по време на брифинга, преминал при голям интерес от страна на медиите в Турция.Турските участници в проекта съобщиха, че древният град с прочутите лековити терми Акве калиде, както и Бургас, вече ще бъдат презентирани на специален киоск, монтиран пред Дирекцията по култура и туризъм в центъра на Къркларели, известен у нас повече с българското си име Лозенград.

Изтъкнато бе, че бургаският музей е пример за местните културни институции в югоизточната ни съседка, и че съвместните проекти ще продължат с цел опазване на културно-историческото наследство от двете страни на границата, като към тях има засилен медиен интерес в турската страна.

Предстои да бъде разработен нов трансграничен проект под названието „Живите древни градове", в който ще бъдат включени като обекти най-големият средновековен замък у нас — този в Русокастро, и възстановката на неолитното селище край Асаги Пинар (Aşağı Pınar) в близост до Лозенград.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus