Установяване на източнотракийско бежанско население в Бургаския район в периода 1913 – 1925 г.

  • Начало
  • Новини
  • Установяване на източнотракийско бежанско население в Бургаския район в периода 1913 – 1925 г.
21 Mar

Установяване на източнотракийско бежанско население в Бургаския район в периода 1913 – 1925 г.


На 26 март, в чест на подвига на българските войни, сражавали се при Одрин, на падналите из тракийските полета, както и на паметта на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на Родината, отбелязваме Денят на Тракия.
По този повод, като част от музейната образователна програма на Регионален исторически музей – Бургас „Опознай Бургас и Бургаският край“, на 26 март от 17:30 ч. в Етнографската експозиция (ул. „Славянска” 69) ще бъде изнесена лекция с презентация на тема „Установяване на източнотракийско бежанско население в Бургаския район в периода 1913 – 1925 г.“
Тематичната лекция проследява движението на българи бежанци от Източна Тракия към Бургаския район след края на Междусъюзническата война до 1925 г., както и тяхното териториално разпределение и численост в изследваното географско пространство.
Групите бежанско население, установили се в Бургас и околността, са изселени от всички части на Източна Тракия. Процесите по настаняване и оземляване са регламентирани съобразно действащото законодателство. Първоначално те се изразяват в преместване на временно настанените семейства в указани от властта селища, а впоследствие се изготвя специален План за вътрешното им заселване.
По време на лекцията ще бъдат посочени факторите, които оказват влияние върху бежанското движение в района, типа селища от които идват и в които се настаняват източнотракийци в Бургаски район, тяхната численост и др. въпроси.
Лекцията е подготвена от Иванка Делева, гл. уредник на Историческата експозиция.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus