Уникални военни фотографии и документи са експонирани в Историческия музей

  • Начало
  • Новини
  • Уникални военни фотографии и документи са експонирани в Историческия музей
07 Feb

Уникални военни фотографии и документи са експонирани в Историческия музей

В Историческия музей ул. Лермонтов“ № 31 в Бургас беше открита документалната изложба „Възкресение на свободата“. Поводът е 142-та годишнина от края на Руско-турската война 1877–1878 г. и Освобождението на България. Откриването на експозицията беше и част от програмата на Община Бургас за честване на 6 февруари – Освобождението на гр. Бургас от османско владичество.

Сред гостите на събитието бяха председателят на Общински съвет – Бургас проф. д-р Севдалина Турманова, заместник кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева, Данка Георгиева – директор на Регионален държавен архив – Бургас, видни бургаски общественици и много граждани.

"Свободата, най-ценното благо, към което се стреми човек е поводът за днешния празник. Независимо от разноликите мнения за руско-турската война от 1877-1878 г. важно е да помним, че нашият народ има забележимо участие в нея и с достойнство посреща деня на освобождението си, защото войната не са само боевете при Плевен, Шипка, Стара Загора. Тя променя съдбата на хиляди мирни хора, чиито разбити съдби са не по-малко достойни за почит. Нашият град започва да отбелязва тържествено деня на освобождението си съвсем скоро след 1878 г. и тази традиция продължава да ни събира и тук, в музея." С тези думи главният уредник на Историческия музей Иванка Делева даде начало на тържественото откриване.

"Винаги съм се чувствала горда като българка, защото народът ни през всичките тези години е доказал, че е народ, който знае как да оцелява, народ, който брани свободата си. Защото тя за него е знаме, тя е живот", каза по време на събитието проф. Турманова.

"Свободата трябва да се празнува, свободата трябва да се оценява, свободата трябва да се съхранява", заяви заместник кметът на Община Бургас Диана Саватева. Тя изрази увереност, че високата стойност, която експозицията притежава, ще бъде оценена подобаващо от жителите и гостите на града, които посещават музея.

"Иска ми се да призова бургаските родители да доведат децата си, за да видят всичко това. А преподавателите по история в града да използват периода, в който изложбата гостува в Бургас, за да запознаят с нея своите ученици", каза още тя.

"Представени са снимки, гравюри и други документи, до които много трудно може иначе да се достигне. Изложбата проследява организацията и мобилизацията на воюващите армии преди обявяването на войната. Не е пропуснато да бъде представена и османската армия. Може да се види как е сформирано българското опълчение, как опълченците са положили клетва. Проследява се пътя на руските и румънските войски. Отразено и финландското участие", информира директорът на Регионален държавен архив – Бургас Данка Георгиева. Тя обърна внимание, че в експозицията има елементи, които правят много силно впечатление – показан е например княз Александър Батенберг между руски войници, има една гравюра на испански художник, която само месец след като войската на генерал Радецки овладява положението на Шипка, след тежките боеве, е поместена като илюстрация в мадридско списание. Може да бъде видяно копие от писмото на жителите на село Паспалово, които молят руския император да бъдат освободени, за да останат в пределите на България. Представени са и изображения на Сан Стефанския и Берлинския мирни договори, с подписите на хората, които са начертали съдбата на България.

Изложбата е дело на Държавна агенция „Архиви“ и гостува по покана на РИМ-Бургас и Териториален държавен архив-Бургас. Изготвянето на фотодокументалните табла е съвместна инициатива на архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В тях са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, ходът на военните действия, животът по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори. Много от материалите се показват за първи път пред бургаската общественост. Техните оригинали се намират в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив и в Архив на външната политика на Руската империя.

Изложбата „Възкресение на свободата“ може да бъде посетена до 26 февруари 2020 г. След гостуването си в Бургас, експозицията ще отпътува за Хелзинки, Финландия.

Тагове:изложба, архиви

Comments

comments powered by Disqus