Участие на ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“ гр. Бургас и Регионален исторически музей - Бургас в Деветата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките

  • Начало
  • Новини
  • Участие на ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“ гр. Бургас и Регионален исторически музей - Бургас в Деветата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките
08 Dec

Участие на ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“ гр. Бургас и Регионален исторически музей - Бургас в Деветата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките

Деветата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките бе открита на 2.12.2022 г. в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН. Над 50 проекта на ученици от 15 градове в страната участваха в научния форум. Деветата ученическа научна сесия се посвещава на фундаменталните науки за устойчиво развитие. Настоящата година бе обявена от ЮНЕСКО и ООН за „Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие“. Мисията на Ученическия институт на БАН е да развива и надгражда проектното образование, основано на креативност, изследователски подход и въвеждане на иновации.
Темите, който бяха представени се състезаваха в няколко раздела: „Математика и информатика“, „Хуманитарни и обществени науки“, “Биология, биомедицина; биоразнообразие и екология “ „Изобразително изкуство“ и др.
В раздела „Хуманитарни науки“ бяха представени 10 ученически проекти и сред тях е и проекта на учениците от ПГСАГ „Кольо Фичето“ гр. Бургас Магдалена Стоянова, Румяна Драгнева, и Стоян Добрев от ХІІ клас и Христо Химитлийски от Х клас на тема „Остров Света Анастасия и Ченгене скеле – минало и настояще“ с научни ръководители Петя Кудева - ст. учител по история и цивилизация и Яна Иванова -уредник в РИМ Бургас. Техният проект в научна област „Социални отношения бе високо оценен от рецензента Симона Самуилова, гл. ас. д-р Институт за исторически изследвания – БАН.
След защитата на проекта и оценките на авторитетното жури в състав проф. д.ф.н. Максим Стаменов, ИБЕ – БАН, председател на журито ,доц. д-р Вихра Баева, ИЕФЕМ – БАН и гл. ас. д-р Симона Самуилова, ИИстИ – БАН разработка на учениците бе удостоена с Първо място.
За разработката и участието си в ІХ-тата сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките, учениците от ПГСАГ бяха вдъхновени от Европейската година на младежта 2022 и да показаха, че младите хора макар и учещи в професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия се интересуват от миналото на град Бургас и в частност на Острова и Ченгене скеле. Те посветиха своя проект и гимназията , която през 2020г. отбеляза своя 60 годишен юбилей , но поради пандемията не се реализираха инициативи. Ето защо екипът разработил проекта се възползва от дадената им възможност и показа , че в Европейската година на младежта младите хора могат да постигнат много и да израснат както достойни българи и европейци!

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus