Трети март 1878 г.

02 Mar

Трети март 1878 г.

За мястото и значението на Руско-турската война от 1877-1878 г. в нашата история мненията са разнолики и противоречиви. За жалост, тя не води до освобождението на всички български земи - някои от тях остават под османска власт, други попадат в пределите на съседни нам държави. Какво обаче е най-важно за нас, българите? След близо петстотин години чуждо владичество, българската държавност е възстановена! При това със забележимото участие на нашия народ във всички етапи на войната! Над 50,000 са българите, ангажирани активно в хода на военните действия, като преводачи, снабдители, разузнавачи и доброволци. Много от тях жертват живота си, който е не по-малко ценен от този на загиналите войници. На всички тези хора, на мирните жертви на войната, чиито разбити съдби са не по-малко, трябва да отдадем нашата почит.

„Освобождението“ на България, не са само боевете при Плевен, Шипка, Стара Загора. То е закономерен резултат от процес, започнал много преди 1877 г., дълъг низ от събития, които засвидетелстват стремежа на българското общество да извоюва своята независимост:
• Създаването на общобългарска революционна организация от Васил Левски и неговите съратници, със стратегическа цел - възстановяване на българската държавност.
• Великденската акция от 3 април 1860 година и резултата от нея - ферманът за Българската екзархия от 1870 г., с който се признава българския народ като самостоятелна етническа общност с ясно определена територия, близо 220 000 кв. км, включваща всички земи, населени с преобладаващо българско население.
• Априлското въстание от 1876 г., без съмнение, най-драматичното събитие в историята на национално-освободителното ни движение, което показва на Европа и света българската решимост за възстановяване на държавната независимост.

Всичко това, заедно с поколенията книжовници, будители, революционери, създали климат на отрицание към чуждия гнет по българската земя, прави възможно след 3 март 1878 г. България и българите отново да имат най-ценното – свободата. Свободата да избират, да вярват, да градят!

Иванка Делева - гл. уредник в отдел "История" на РИМ-Бургас


Тагове:Руско-турската война, Иванка Делева, 3 март

Comments

comments powered by Disqus