С тематична беседа, посветена на билките започва Етно уикендът в Етнографския музей

  • Начало
  • Новини
  • С тематична беседа, посветена на билките започва Етно уикендът в Етнографския музей
17 Jun

С тематична беседа, посветена на билките започва Етно уикендът в Етнографския музей

Наближава Еньовден – празник от традиционния български календар, посветен на лековитите билки и цветя. По този повод от 21-ви до 24-ти юни, градът ни ще стане още по-цветен, а причина за това са поредицата от интересни събития, които предстоят в бургаския Етнографски музей. Началото на етно уикенда, който се организира от Община Бургас и Регионалният исторически музей в града, ще започне още на 21 юни 2024 година (петък) от 17:30 часа с интересна тематична лекция в Етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69. Росица Топалова – уредник в отдел „Етнография“ ще представи лекцията с презентация „Билки омайни“. Тя разглежда легенди за билките, тяхното присъствие в традиционната българска обредност и символиката им в народните представи - какви качества придават на тревите хората, освен лечебните им свойства. Какво правим, за да омаем желания момък; как да се предпазим от изневяра и кои растения са във вечен спор и съревнование, според народните песни? За омайно биле и момински китки ще се говори в контекста на Еньовден и магичната нощ срещу празника, когато всяко гадание се сбъдва.
В събота на 22 юни 2024 година от 11:00 часа в двора на Етнографската експозиция ще бъде представен обичая Еньова буля. Певческата група „Факийски бялки“ при Пенсионерски клуб „Здравец“, село Факия ще ни въведат в магията на Еньовден, в напяванията и наричанията на моминските китки, в сплитането на Еньовския венец. Обичаят е възстановен в селото около 2000-та година. Певческата група участва в множество фестивали в страната – в Копривщица, Попово, Варна, Айтос, Средец и други.
На 23 юни 2024 година (неделя) от 10:30 часа в Етнокухнята на РИМ – Бургас на улица „Славянска“ 69, Антоанета Станчева ще сготви тюрлюгювеч – в глинен съд, на бавен огън.
Антоанета Станчева понастоящем е директор на Историческия музей в Димитровград, но е професионална актриса, която помним от филма на Рангел Вълчанов „А сега накъде?“ Съпричастна на всяка добра идея, тя възторжено прие да участва в Еньовденския уикенд, организиран от Община Бургас и РИМ – Бургас.
А тюрлюгювечът е смесица. В метафоричното си значение – от възгледи, от мнения, от хора. В пряк смисъл е популярно и много вкусно ядене с неустоим аромат, от различни зеленчуци, с месо или без месо. Задължителните съставки са: лук, бамя, чушки, тиквичка, патладжан, домати, и разбира се, картофи. Ние ще спазим препоръката на три килограма зеленчуци месото да е един килограм. Сервира се горещ, щедро поръсен с пресен магданоз.
На самият Еньовден – 24 юни 2024 година (понеделник) от 10:00 часа ще заплетем големия музеен Еньовски венец от седемдесет и седем билки и половина. Всяка година лековитите треви за него берат не босоноги кръшни моми в бели премени, а нашият художник и реставратор Иван Арабаджиев. Само той знае къде са най-големите туфи с еньовче, а то е най-важно, защото има много лечебни свойства, пречиства и има магическата сила да прогонва змейове. Иван обича природата, тайнствата, броди по поля и гори, умее да разпознава птици и растения с латинските им наименования, може да усети омаята на здравеца, босилека, ружата, еньовчето, жълтия кантарион, белия равнец, синята метличина… Истински Йоан Бильобер!
Заповядайте в двора на Етнографската експозиция на ул. „Славянска“ 69, да минете през венеца от билки и цветя за крепко здраве и добруване през цялата година!

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus