РИМ-Бургас с изложба и беседа за Деня на народните будители

  • Начало
  • Новини
  • РИМ-Бургас с изложба и беседа за Деня на народните будители
27 Oct

РИМ-Бургас с изложба и беседа за Деня на народните будители

Първи ноември е Ден на народните будители. На този ден отдаваме почит на просветителите, които в години на безправие, с родолюбие и патриотизъм, са отваряли очите на българите за светлината на знанието, за историята на славното ни минало. Народните будители са светъл пример за нас. Те са ни завещали дълбоката си любов към отечеството, своята честност и смелост.
По повод 110 години от учредяването на Бургаското археологическо дружество „Деултум“ и денят на народните будители, на 1 ноември Регионален исторически музей - Бургас ще отбележи годишнината в Археологическата експозицията (бул. Алеко Богориди 21) с изложба от ранните години на дружеството. Основано на 8 април 1912 год., дружеството опазва и съхранява културно-историческото наследство на гр. Бургас и голяма част от югоизточната територия на днешна България. Към него е създаден и Дружествен музей. Настоятелството включва: Х. Богоев – председател, Х. Вълев – подпредседател, С. Лазов – касиер, Д. Куйков – секретар, Д. Белопитов – уредник, Л. Обрешков – помощник на уредника и Х. Протопопов – помощник на уредника. Членове на дружеството са учители, книжари, инженери, адвокати – едни от най-образованите и просветени членове на тогавашната Бургаска интелигенция. На 12 юни 1912 год. Министерството на народното просвещение на Царство България признава и утвърждава новосъздадената културна организация. Създадена е широка мрежа от съмишленици, дописни членове и доброволни сътрудници. Няколко години след това започват и първите теренни проучвания.

На 2-ри ноември, 2022 г., от 11:00 часа, в Историческата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас на ул. "Лермонтов" 31, по повода Деня на народните будители, ще бъде изнесена лекция на тема "Будителите на Стария Бургас". Лекцията е с продължителност 45 минути. Вход - 5 лв. за възрастни, 2 лв. за ученици и студенти.
Кои са народните будители? Свети Кирил и свети Методий, Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Петър Берон, братя Миладинови, Петко Славейков, Захари Стоянов и още много българи, помогнали на народа да се събуди от мрака на незнанието. В трудно и безперспективно време, с мощта на своята мисъл, те са връщали равновесието и духовната стабилност на българите.
Наред с имената на хората, дали в национален мащаб своя принос към благородното дело на народни будители, не трябва да забравяме и радетелите за знание и просвета, онези патриоти, положили усилия за издигане на националното ни самосъзнание в нашия роден град Бургас. Това са деятелите на учебното и църковно дело, учредителите на родолюбиви и патриотични организации, създателите на обществени институции. Сред тях ще откроим първите бургаски учители, първите кметове, поставили си за основна цел просперитета и напредъка на града, културни дейци, благодетели и създатели на благотворителни организации. Наред с тях смело можем да наречем будители и онези бургазлии, допринесли за това града да се развива с ускорени темпове и за кратко да се превърне в модерен европейски център.
Заповядайте!

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus