РИМ Бургас участва в работната среща "Музеи и образование" в Парламента

  • Начало
  • Новини
  • РИМ Бургас участва в работната среща "Музеи и образование" в Парламента
16 May

РИМ Бургас участва в работната среща "Музеи и образование" в Парламента

На 13 май 2016 г. от 11.00 ч. в зала „Изток” на Парламента на Република България, се проведе работна среща на тема „Музеи и образование”. Тя бе инициирана от г-жа Милена Дамянова – председател на комисията по образование и наука в 43 Народно събрание. На срещата присъстваха и г-жа Полина Карастоянова – председател на комисията по култура и медии; г-жа Йорданка Фандъкова – кмета на Община София; доц. д-р Бони Петрунова – зам. министър на културата; г-н Диян Стаматов – зам. министър на образованието и науката; редица депутати, заместник-кметове, директори на училища, директори на институти към НАИМ-БАН, учители и др. Бяха поканени и директори на музеи, сред които и г-н Милен Николов – директор на Регионален исторически музей-Бургас.
На срещата се анализира сегашно състояние на връзката музеи-училище. Изяснени бяха и основните проблеми, които пречат музеят да се използва пълноценно като субект, активно участващ в образованието на младото поколение. Стана ясно, че на първо място, затруднението произлиза от тежкият съществуващ сега режим, който пречи в максимална степен да се извеждат учениците от училищните сгради.
Беше взето решение посещението в музеите да се заложи в учебните програми на учениците, както и да се облекчи режима на извеждане на децата от училище. За целта ще започне промяна на съществуващите наредби, за да може музеят пълноценно да участва в образователния процес.
Директорът на РИМ-Бургас предложи за 2017 г. да се субсидират от страна на държавата щатни бройки за музейни педагози за всички музеи в страната, както и да се създаде фонд, пред който музеите да кандидатстват за оборудване на помещения, предназначени за образователни цели.

Тагове:образование

Comments

comments powered by Disqus