Разкриват археологическите пластове в Акве Калиде под зоната, определена за музей

  • Начало
  • Новини
  • Разкриват археологическите пластове в Акве Калиде под зоната, определена за музей
01 Jul

Разкриват археологическите пластове в Акве Калиде под зоната, определена за музей

Вече месец продължават археологическите проучвания на Късноантичната и средновековна крепост Акве калиде – Терма в кв. Ветрен на гр. Бургас. И този сезон разкопките са финансирани от Община Бургас. Ръководител на екипа е доц. д.н. Димчо Момчилов – Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, зам. ръководител е ас. Мирослав Класнаков – РИМ-Бургас, в екипа участват археолози от РИМ-Ямбол и студенти от бургаски университети.

Разкритията протичат в Източния сектор, като пред археолозите стои задачата за проучване в дълбочина на част от терена, предвиден за изграждане на археологически музей. Продължава разкриването на зид от V век, северно и южно от който са разположени стопански помещения. Сградите са разрушени от силен пожар, като на терен е запазена голяма част от руините на покривната конструкция. Предстои нейното демонтиране и документиране на запазените останки в самите помещения. В северна посока е регистриран и частично разкрит зид с внушителни размери, чиято дебелина достига 3.60 м. Продължава проучването в дълбочина на терена около него.
В източна посока продължава разкриването на масивни стени, изградени с представителен квадров градеж. По предварителна интерпретация, тези археологически структури се свързват с монументална административна сграда.

До момента са открити многобройни фрагменти от керамични съдове, които се разполагат в голям хронологически диапазон - от късните фази на ранната желязна епоха до XVII век. Между тях има и чернофирнисова керамика, изцяло запазена паница от римската епоха, паница със сграфито украса от XII век и много други. Най-горният пласт е наситен с керамика от късноосманския период - XVIII-XIX век.

Близо 70 късноантични и средновековни монети са открити при разкопките, които текат в момента на археологически комплекс Акве Калиде - Терма. Една част от тях са сечени в империята на Филип II Македонски и Александър Велики. Останалите монети са на римски императори и византийски василевси, монети на Латинската империя и късна Византия и на османските султани.

Тагове:акве калиде, разкопки

Comments

comments powered by Disqus