Проф. д-р Иван Христов представя „Полуостров/остров Св. Тома. История и археология на черноморските острови“

  • Начало
  • Новини
  • Проф. д-р Иван Христов представя „Полуостров/остров Св. Тома. История и археология на черноморските острови“
09 May

Проф. д-р Иван Христов представя „Полуостров/остров Св. Тома. История и археология на черноморските острови“

На 11 май 2022 г. от 11:00 часа в Националния исторически музей в София ще бъдат представени най-новите издания на културната институция. Един от акцентите на събитието е представянето на книгата проф. Иван Христов – „Полуостров/остров Св. Тома. История и археология на черноморските острови“. Проф. д-р Иван Христов е български историк и археолог. Специалист по антична история и археология, подводна археология. През последните 10 години целенасочено работи в акваторията на Черно море и археологически обекти по бреговата ивица на южното българско Черноморие. Проф. Христов участва в съвместни научни експедиции с археолозите от РИМ Бургас. Автор на 34 книги и над 120 статии. Зам. директор по научно-изследователската дейност на Национален исторически музей. Член на редколегията на Известия на Бургаския музей. Новата книга на проф. д-р Иван Христов може да бъде закупена в Археологическия музей на гр. Бургас, бул. Алеко Богориди 21.
Ръководството на Регионален исторически музея Бургас има удоволствието да припомни на читателите и любители на древната история, че НИМ и РИМ Бургас имат договор за сътрудничество и че част от изнесените в книгата факти са плод на съвместната научно-изследователска дейност на археолози от двете институции.
В новата си монография Иван Христов разглежда важни детайли от античната история и археология на островите от Западното Черноморско крайбрежие – Св. Тома, Св. Иван, Св. Петър, Св. Кирик и Юлита, Св. Анастасия и Левка. Описани са някои по-малки острови в българските териториални води, които са слабо познати. Добавени са и бележки върху появата и изчезването на острови, от които днес няма видима следа. В заключение са разгледани примери за започналите необратими процеси, които биха довели до появата на нови острови в Черно море.
Темата на книгата се вписва в проблематиката на т. нар. „Island Archaeology”. Основната задача на островната археология е да разкрие как хората са използвали островите в миналото. Островната археология разглежда географската характеристика на островните пространства като начална точка за един по-нататъшен исторически анализ, обикновено в сравнителен план.
Пленителната тема на предложената монография е по същество пионерна – това е първият обобщаващ научен труд в областта на островната археология за Западното Черноморие. Написани увлекателно, страниците ни водят към един островен свят, на който незаслужено не е обръщано внимание досега.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus