Приключи проучването на водохранилището на замъка в Русокастро, започват разкопки на укрепен проход с кула-кладенец

  • Начало
  • Новини
  • Приключи проучването на водохранилището на замъка в Русокастро, започват разкопки на укрепен проход с кула-кладенец
08 Aug

Приключи проучването на водохранилището на замъка в Русокастро, започват разкопки на укрепен проход с кула-кладенец

В началото на м. август приключи проучването на водохранилището на замъка на средновековния град Русокастро. Изцяло са изяснени неговите габарити и планировка. То е дълго 14 и широко 8 м., а през средата му минава редица от три монументални зидани каменно-тухлени стълба, носещи два полуцилиндрични свода. Над водохранилището се е разполагал втори етаж, който вероятно е служел за резиденция на управителя на града. Водохранилището е едно от най-запазените на Балканите – стените му се извисяват на височина от 3,5 до 4,5 м. В него са открити прекрасни рисунки-графити на кораби, елени, змии, птици, змейове и мн. др. изображения – близо 100 на брой; средновековни медни и сребърни монети, части от брони, както и световния художествен паметник без аналог в средновековното изкуство – блюдо с изображение на нападащ леопард, който археолозите определят като барс.
След края на проучването на водохранилището на замъка, започват разкопки на друг монументален паметник – укрепен проход, започващ от северната крепостна стена на средновековния град Русокастро и завършващ при Русокастренска река с огромна кула-кладенец. Това всъщност е било водохранилището за гражданите на самия средновековен град. В средата на прохода има втора отбранителна кула. Част него е бил подземен, стените му са широки между 2,5 и 3 м., а височината му е запазена до 4 м. За съжаление, много голяма част от него е унищожена при работата на каменотрошачка от 60-те години на 20 в., която е добивала оттук чакъл за пистите за военното летище край близкото село Равнец. Тогава е унищожена и част от северната крепостна стена на средновековния град.
Разкопките се изпълняват от археолози от Регионален исторически музей – гр. Бургас, с финансиране от Община Камено. Музеят е спечелил и проект към Министерството на културата за 36 700 лв. за разкопки, които се очаква да бъдат предоставени в най-скоро време.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus