Представиха Акве Калиде в "Седмица на градовете и регионите на ЕС"

  • Начало
  • Новини
  • Представиха Акве Калиде в "Седмица на градовете и регионите на ЕС"
14 Oct

Представиха Акве Калиде в "Седмица на градовете и регионите на ЕС"

На 9 октомври, на форума "Седмица на градовете и регионите на ЕС", бе представен ТК "Акве Калиде", по повод успешно звършения проект “ЗАЕДНО: Културно и историческо наследство отвъд границите“ /“TOGETHER: Common cultural and historical heritage beyond the borders“/, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg—ИПП България - Турция 2014—2020 г. В модула "Европа отвъд билбордовете", който се състоя в Брюксел, бяха представени резултатите от трансгранични проекти с европейско финансиране.

Единственият проект в областта на туризма, представен на европейския форум, бе реализираният в Акве калиде през изминалите 2 години от Регионален исторически музей - Бургас, в партньорство с Областната дирекция по култура и туризъм - Къркларели, Турция. Управителят на туристическия комплекс Весела Христова представи дейностите в рамките на проекта по реставрирация и консервация на най-значимите археологически структури, открити досега в Акве калиде. Археологическата зона се социализира и се превърна в пространство за свободна разходка на посетителите, с указания върху голям информационен билборд. По-интересните структури се откроиха с декоративно нощно осветление. Дигитализираха се голяма част от находките, които могат да бъдат разгледани на електронно устройство в туристическия комплекс. Проведе се Национална конференция, а докладите й станаха част от Първи том, "Акве калиде - любимите бани на императори, царе и султани". Книгата за Акве калиде се публикува на хартиен носител и в електронен вариант в сайта на РИМ-Бургас.

Аудиторията на престижния европейски форум бе заинтригувана да научи за туристически комплекс "Акве калиде" и за Бургас. Публиката бе впечатлена от богатата история на мястото и съвременните похвати, използвани за нейното представяне пред туристите. Бяха зададени много въпроси, свързани с туристическия обект за културен туризъм, с неговата достъпност и дали не е част от Европейския културен маршрут. Бяха изразени интереси за бъдещи партньорства в европейски трансгранични проекти.

Тагове:акве калиде, представяне

Comments

comments powered by Disqus