По случай празника на града четирите експозиции на РИМ-Бургас ще посрещат посетители с вход свободен

  • Начало
  • Новини
  • По случай празника на града четирите експозиции на РИМ-Бургас ще посрещат посетители с вход свободен
04 Dec

По случай празника на града четирите експозиции на РИМ-Бургас ще посрещат посетители с вход свободенЕто какво можете да разгледате при нас в деня на най-бургаския празник:
В Етнографския музей на ул. "Славянска" № 69 бургазлии и гостите на града ще могат да разгледат интересната изложба с австрийски коледни играчки “Как празнуват Коледа в Австрия”. Непоказваните до сега в България експонати са от колекциите на Музея „Тиха нощ“ в Pflegerschlössl Stille Nacht Museum im Pflegerschlössl и Къщата музей „Waggerl“ Kulturverein Blaues Fenster – от 09:00 – 15:00 часа.
В Историческия музей посетителите имат възможност да видят бронзово копие на посмъртната маска на родения в Бургас актьор – Апостол Карамитев. Инициативата да бъде създадена бронзова отливка на маската е подета през 2022 г. от оператора Христо Димитров – Хиндо и режисьора Слави Георгиев, по повод 100 годишнината от рождението на именития бургазлия, която отбелязахме на 17 октомври тази година. Начинанието получава подкрепа от страна на заместник кмета по културата на Община Бургас Диана Саватева, вследствие на което скулпторът Никола Станчев изработва отливката. Според желанието на инициаторите, копието на посмъртната маска, е дарено на Бургаският музей, а гипсовият оригинал продължава да се съхранява в ДТ "Адриана Будевска" – от 09:00 – 15:00 часа.
В Археологическия и Природонаучния музей Ви очакват постоянните експозиции – от 09:00 – 15:00 часа.
Ще спазим и дългогодишната традиция по освещаване на Никулденската трапеза, което ще се проведе от 11:00 часа в градинката до "Часовника", където по традиция кметът на града ще разчупи никулденския хляб.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus