Пловдивски етнографи ще готвят баница в Етнокухнята на бургаски музей

  • Начало
  • Новини
  • Пловдивски етнографи ще готвят баница в Етнокухнята на бургаски музей
11 Jul

Пловдивски етнографи ще готвят баница в Етнокухнята на бургаски музей

На 13 юли 2023 г. в Етнокухнята на бургаския музей (ул. „Славянска“ 69) гости от Регионалния етнографски музей в Пловдив ще приготвят любимото ястие на малки и големи – баница. Кулинарната демонстрация ще започне в 11:00 ч.
В постен или блажен вариант баницата присъства на обредната трапеза в много празнични дни от народния календар – на Бъдни вечер, Коледа, Васильовден, Сирни заговезни и др.
Традиционната българска баница се приготвя с плънка от бяло саламурено сирене. Плънката се наръсва върху тестени кори, които се навиват на руло или се редят пластове в тава. Съществуват варианти за вити баници с комбинирана плънка, включваща ориз, кайма, тиква, орехи, зелени растения, кисело зеле и други добавки.
В Родопите, заради силно развитото овчарство, баницата с млечни продукти е широко разпространена, като се приготвя по най-различни начини:
• с яйца и сирене, плюс добавена мазнина, а понякога и с допълнителни подправки;
• със сирене, яйце и кисело или прясно мляко;
• чиста, в която има само сирене и някаква мазнина.
Баница с плънка от яйце, сирене и кисело мляко обикновено се нарича домашна баница и в нея се слага краве или овче сирене. В някои краища на България се прави и баница с извара, или с осолен млечен квас (готварска сметана).
Това едно от любимите български ястия, което може да се сервира самостоятелно, като предястие или като част от организирана трапеза. С баница може да се „отсрамиш“ при посрещането на скъпи гости.
Не случайно тя заема почетното пето място в световната класация за най-вкусни ястия със сирене, защото няма човек, опитал веднъж българска баница, да не е останал запленен от превъзходния й вкус.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus