С перо и лист хартия край казана за ракия

07 Nov

С перо и лист хартия край казана за ракия

Регионален исторически музей – Бургас продължава представянето на българското нематериално културно наследство. След успешната програма на музея, свързана с етнокухнята и приготвяне на автентични традиционни ястия, сега имаме намерение да направим демонстрация на приготвянето на един от най-ценните продукти за българина – гроздовата ракия.
Тази напитка е легендарно произведение на българското семейство. Буди любопитство фактът, че тя е използвана основно за лечение и разтоварване на организма основно след тежък физически труд, а употребата й с цел пълно опиянение е не толкова масово явление, поне за по-стари времена. Консумацията на ракия сред българите е факт, документиран още от края на 14 в. в известие от турския пълководец Лала Шахин. Днес някои учени смятат, че това сведение е късен фалшификат, но някои не приемат това твърдение. Преди няколко години прочутият български археолог проф. Константин Тотев откри в царската цитадела Трапезица фрагмент от керамичен съд с надпис, според който собственикът е пил „ракиня“. В Западна Европа по това време дестилираният алкохол се е продавал основно в аптеките като лекарство. В някои от немските градове обаче бил забранен, понеже мъжете много обичали да се лекуват прекомерно с него.
РИМ – Бургас ви кани в петък, 10 ноември, от 11:00 ч., да присъствате на демонстрация на технологичния процес за варене на ракия. Ще бъде използван домашен ракиен казан. Все пак, поради твърде особените особености на българското законодателство, няма да бъдат варени джибри, понеже в такъв случай попадаме под ударите на закона и рискуваме сериозна глоба, въпреки че цялото събитие е с цел демонстрация, не е с цел изваряване и консумация или продажба на продукта.
Ще бъдат представени известни и не толкова известни факти за ракията.
Същевременно се обръщаме с покана към представителите на обществото на Бургаските поети да присъстват на демонстрацията, и да направят едно „блиц“ стихоплетство. Произведенията ще бъдат отпечатани от РИМ – Бургас в отделна книжка. Възнамеряване тази сбирка да стане ежегодна, и се надяваме варенето на ракия да събуди Калиопа в душите на поетите и да стане стимул за вдъхновена поезия всяка есен в двора на музея.
По време на работата на поетите РИМ – Бургас осигурява ракия, кафе и мезе за стихоплетците.
Очакваме ви!

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus