Пататник

28 May

ПататникНа 31 май, петък, от 10:30 ч., в Етнокухнята на Етнографския музей – Бургас, ще бъде представена кулинарна демонстрация. Ще се готви любимият на всички българи родопски пататник.
Пататникът е типично родопско ястие, а името му произлиза от наименованието на картофите – “патати” в родопския край. Основните му съставки са: картофи, лук, сол и джоджен, като според сезона също могат да се правят добавки – с месо, пръжки, сирене, яйца, кашкавал и др. Някъде се приготвя като запеканка, но може и да е като пълнеж между кори. Допълнително разнообразие се внася чрез начина на изпичане в тава на фурната или на тиган/сач върху печката. Но каквато и рецепта да се избере, се знае, че това е типично за Родопите ястие, с което може да посрещнеш, както скъпи гости, така и набързо да приготвиш за дошлите „изневиделица“ и пак няма да се посрамиш. Защото важното е да се консумира в приятна компания и с удоволствие.
Майстор-готвач ще бъде Грозделина Георгиева – уредник в Регионален етнографски музей – Пловдив, и виден пловдивски корифей по отношение на традиционните гозби от Родопите и Пловдивско.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus