Откриване на изложба "Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите"

  • Начало
  • Новини
  • Откриване на изложба "Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите"
31 Jan

Откриване на изложба "Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите"

На 6 февруари 2024 г. от 12:30 ч. в Историческия музей на ул. Лермонтов № 31 ще бъде открита изложбата "Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите". Заглавието не е избрано случайно – това е определението, което самият Джузепе Гарибалди дава за своите бойци по време на „Похода на Хилядата“.
Гостуването на тематичната изложба е посветено на 146 години от освобождението на гр. Бургас и България от османско владичество. Мобилната експозиция е създадена от Музея на Възраждането в гр. Варна със съдействието на г-н Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен, който ще присъства на събитието в бургаския музей, заедно с авторите.
В осем различни пана посетителите ще намерят информация за българи, последователи на Гарибалди, както и за италианци – гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България.
Сред подбраните експонати са италиански трикольор от дружина на Гарибалди от 1860 г., фотографии на самия Джузепе Гарибалди, както и на българи – участници в гарибалдийското движение – Георги Раковски, Димитър Общи, Хаджи Димитър и капитан Петко Войвода.
Вдъхновен от личността на Гарибалди и по повод изложбата, италианският художник Алесандро Киараппа рисува портрет на великия революционер. Този портрет остава дарение за българите, показвайки още веднъж взаимното уважение и привързаност между двата народа – италианския и българския. Едновременно с портрета на Гарибалди, Киараппа рисува и още един портрет – на Васил Левски. Двата портрета са рисувани с една и съща техника.
Друг акцент са личните вещи на Паскал Станини – италианец – гарибалдиец, живял след Освобождението в България и работил като служител по ж.п. линията Русе – Варна. Те са предоставени от неговата правнучка Летиция Атанасова.
Изложбата ще гостува в бургаския Исторически музей до края на м. март 2024 г.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus