Нова книга за археологическите проучвания на полуостров Хрисосотира до гр. Черноморец

  • Начало
  • Новини
  • Нова книга за археологическите проучвания на полуостров Хрисосотира до гр. Черноморец
06 Mar

Нова книга за археологическите проучвания на полуостров Хрисосотира до гр. Черноморец

Националният исторически музей издаде онлайн книгата на проф. д-р Иван Христов „Полуостров Хрисосотира. История и археология на многослоен археологически обект в хинтерланда на Созополския залив (VI в. пр. Хр. – XVIII век.)“. В нея се представят обобщено резултатите от проучвания на екип на музея в периода 2014 г. – 2023 г. Проучванията са осъществени със средства на Министерство на културата и Националния исторически музей. Те са част от голям научен проект на музея, имащ за цел да се анализират археологическите и исторически сведения за крайморските крепости и пристанища в провинция Хемимонт за периода V–VІІ век. Експедициите са реализирани и със съдействието на Министерство на отбраната (Главна Дирекция „Инфраструктура на отбраната“).
РИМ Бургас активно участваше през десетте години археологически разкопки на обекта. Заместник ръководител на проучванията в повечето кампании бе д-р Милен Николов.
Книгата е продължение на излезлите от печат предишни три тома на автора, посветени на археологическите разкопки на ранновизантийската крепост от 2014 до 2018 г.
В настоящата монография, освен подробно представяне на етапите на археологическите разкопки, са включени описания и каталози на
всички движими културни ценности, открити при разкопките. За първи път се представят непубликувани резултати от кампаниите в периода 2019–2024 г. Включени са и описания и на предмети съхранявани във фонда на РИМ Бургас.
Специалистите от бургаския музей припомнят, че на полуостров Хрисосотира е съществувал хилядолетен, многопластов археологически обект още от Архаичната епоха (VI в. пр. Хр.). Разцветът на селището е през V–VI век, когато на полуострова е построена голяма крепост с площ от близо 80 дка. Има достатъчно данни, че там съществува и средновековно селище от XII-XIV век. Екипът на проф. Христов е проучил 300 м крепостна стена, пет кули, 32 сгради и четири пещи за битова керамика. В пределите на селището са намерени: 326 златни и бронзови монети; накити, цели и фрагментирани съдове. Част от находките могат да бъдат разгледани в постоянната експозиция на НИМ и музейната сбирка „Св. Никола“ в град Черноморец.
Книгата на проф. д-р Иван Христов е достъпна на сайта на Национален исторически музей.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus