Нова изключителна находка е открита при разкопките на крепостта Русокастро

  • Начало
  • Новини
  • Нова изключителна находка е открита при разкопките на крепостта Русокастро
23 Aug

Нова изключителна находка е открита при разкопките на крепостта Русокастро

Съвсем неочаквана находка зарадва археолозите, проучващи средновековния български град Русокастро. При разкопките на монументална сграда в замъка на крепостта е открит предмет с формата на пресечен конус, изработено от ивичест халцедон, известен още като ахат. Това е много твърд полускъпоценен камък, който е високо ценен както в античността, така и през средните векове. Находката е изключително прецизно полирана, и представлява рядък образец на средновековното ювелирно изкуство. Открита е само част от едната половина от целия предмет. Той е бил пробит с много голямо майсторство от край до край, и вероятно през кръглия канал се е монтирал на метален или дървен шип.

Досега бургаските археолози, проучващи средновековния град Русокастро, не са намерили аналог на това изящно украшение. Те предполагат, че става въпрос за украса на облегалката на церемониален стол от типа на троновете. Окончателен отговор на този въпрос ще бъде даден едва при откриването на друг подобен предмет.

Ювелирното произведение е открито заедно със сребърна монета на българския цар Тодор Светослав Тертер (царувал в периода 1300-1322 г.)
Находката е със запазена височина 5 см, но е била доста по-висока. Диаметърът й е бил 4.7 см. Представлява много красив екземпляр от ахат с разноцветни ивици в кафяво-лилава тоналност.

Разкопките на средновековния крепостен град Русокастро се ръководят от Регионален исторически музей - Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Тагове:русокастро, проучвания, разкопки

Comments

comments powered by Disqus