Лектория „ВАМПИРИ И ТАЛАСЪМИ“

14 Oct

Лектория „ВАМПИРИ И ТАЛАСЪМИ“

Регионален исторически музей – Бургас организира серия от лекции, посветена на една от най-популярните теми преди Хелоуин (31 октомври) – тази за вампирите, таласъмите, върколаците и изобщо за всички демонични същества, които днес са герои от филми, книги, видеоигри и т.н.

Разказите на специалистите от РИМ-Бургас ще Ви пренесат във вълшебния свят на свръхестественото. Те са събрали информация, почерпена от археологически разкопки и от българската народна митология, в която тези демонични създания са напълно реални и плашели хората от дълбока древност.

Днес целия свят се интересува от темата за вампирите, а в популярната култура името на България започва да се възприема все по-често като тяхна родина. Примерите са много – от множеството погребения със следи от ритуали срещу вампирясване, открити при археологически разкопки, с най-известен представител – вампира от Созопол, през влашкия княз Влад Дракула и красивата Катерина Петрова от хитовия сериал Дневниците на вампира.

В тази връзка музейните специалисти от четирите експозиции на РИМ-Бургас са се постарали да разгледат най-интересните аспекти на „вампиризма“ и да ви ги представят по един увлекателен начин чрез лекторията „Вампири и таласъми“.
[shrink]

Лекциите, които ви предлагаме:


„ОБРЕДЪТ „ОБЕЗВРЕЖДАНЕ“ НА МЪРТВИЯ В СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ПОГРЕБАЛНИ ПРАКТИКИ“

При археологически проучвания в българските земи често се откриват гробове, където трупополагането е извършено с вързани ръце и крака, посипани въглени в областта на главата, забити пирони в тялото. Всички тези действия са характерни за ритуалите за обезвреждане на мъртвите и възпирането им от връщане към света на живите.
Тази лекция ще ви даде отговор на въпросите: какво знаем за нетрадиционните погребални практики през Средновековието и как археолозите разпознават вампирските погребения?
Лектор: Милен Николов

„ДЕМОНИЧНИ ПЕРСОНАЖИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР“
(БРОДНИЦИ, СЕНКИ , ПОГАНЦИ И ЕДНА КИКИМОРА)

Народът ни от векове вярва в загадъчни странни същества, които бродят в късна доба. Такива са вампирите (наричани още „бродници”), таласъмите (известни също като „сенки”), караконджулите (поганци) и по-малко известната кикимора. Презентацията разкрива как (според народното въображение) изглеждат, какво причиняват, кога губят силата си и кои са обредните практики, които ни предпазват от тях.
Лектор: Росица Топалова

„ОГНЬОВЕТЕ НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ И КАК КУКЕРИТЕ ГОНЯТ ЗЛИТЕ СИЛИ“
Огънят заема важно място в народните вярвания – приписва му се очистителна и предпазна способност. Сирнишките огньове и кукерите гонят зли сили, духове, демони и всичко негативно, събрано през зимата.
Лектор: Красимира Дубарова

Думата „вампиризъм“ се използва за хранещи се с кръв животни. Но дали наистина има такива животни, опасни ли са, живеят ли в България? Ще получите отговор ако посетите лекцията: „ЖИВОТНИ-ВАМПИРИ И ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СТРАХУВАМЕ ОТ ТЯХ?“
Лектор: д-р Светла Далакчиева

„РАСТЕНИЯ ЛОВЯТ НАСЕКОМИ“
С причудливите си форми насекомоядни растения винаги се превръщат в център на вниманието, дори когато са в обкръжението на красиви рози и пъстроцветни орхидеи. Освен човешкия поглед те привличат и множество дребни организми, които веднъж влезли в капана на растението, биват изяждани. Повечето видове насекомоядни растения живеят в тропиците, но има видове, които се срещат и у нас.
Лектор: Божана Рибарова

„ВАМПИРИТЕ В СВЕТОВНАТА ЛИТЕРАТУРА”
Проследяване развитието на вампирската тематика в научната и художествена литература от Ренесанса до наши дни. Разбор на истини и заблуди, романтичните представи за вампирите в литературните произведения от ХIX и XX век; теории за тях в съвременната научна фантастика.
Лектор: Владимир Анигностов

„ВАМПИРСКА КИНОХРОНИКА”
Дневниците на вампирите или как вампирската тема завладя света и се превърна в златна мина за киноиндустрията и защо етикетът „красиви и опасни“ се превърна в ключ за приковаване вниманието на тинейджърите от 21 век.
Лектор: Иванка Делева

Посещението на всяка лекция от лекторията „Вампири и таласъми“ е на цена от 2.00 лева за учащи, след направена предварителна заявка на тел.: 056 842582. Лекциите ще се провеждат в Етнографската експозиция, намираща се на ул. Славянска 69 или могат да бъдат изнесени в оборудвана с мултимедия зала на съответното училище.

Залата е с капацитет 25 седящи места.

Заповядайте!

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus