Камък с надпис от времето на Нерон ще бъде показан за първи път в Акве калиде

  • Начало
  • Новини
  • Камък с надпис от времето на Нерон ще бъде показан за първи път в Акве калиде
01 Nov

Камък с надпис от времето на Нерон ще бъде показан за първи път в Акве калиде

Епиграфски паметник от времето на император Нерон бележи поврат в досегашната научна хипотеза за началото на строежа на римските терми в Акве Калиде. Доскоро се предполага, че термалният комплекс е изграден от император Траян през II в. след Хр, тъй като останалите римски бански комплекси в региона са построени по това време. След откриването и разчитането на надписа върху открития по-късно камък обаче, долната хронологическа граница на римски обекти в Акве Калиде се променя в началото на втората половина на I в. и се илюстрира от надпис на Нерон за построяване на баня. Според Н. Шаранков началото на Акве Калиде се датира между 60 и 68 г. от I в. Проучвателят допуска, че е възможно банята да е изградена около 61 г., когато Нерон строи пътища и пътни станции в провинция Тракия. Археологическите проучвания, ръководени от археолог доц. Димчо Момчилов, разкриват още няколко структури към средата на I в. Между тях е мраморен басейн. Разкрити са 5 стъпала от източния му край, които се намират точно пред входа на Банята на Сюлейман – днешен музей. По-голямата час от това съоръжение остава под основите на турската баня.

Посетителите на музея в ТК „Акве Калиде“ през м. ноември ще бъдат сред първите, които могат да видят камъка на император Нерон. Досега той не е бил показван пред публика, тъй като доскоро е бил в период на проучване.

Музеят в ТК „Акве Калиде“ ще работи през ноември от 9:00 до 17:00 ч., без почивен ден. Цената на посещение в музея е 4 лв. за редовен билет, 2 лв. за ученици и пенсионери и включва прожекция на 3D мапинг филм.

Експозицията се осъществява с любезното партньорство на Регионален исторически музей – Бургас.

Тагове:акве калиде

Comments

comments powered by Disqus