Как да омилостивим Баба Марта, съветва тази събота етнограф от Бургаския музей

  • Начало
  • Новини
  • Как да омилостивим Баба Марта, съветва тази събота етнограф от Бургаския музей
13 Feb

Как да омилостивим Баба Марта, съветва тази събота етнограф от Бургаския музей

„Почти всичко за своенравната баба, благосклонността и мартеницата” е темата на музейната лекция тази събота – 16.02.2019 г. Тя ще бъде поднесена от сладкодумната Росица Топалова – уредник от Етнографската експозиция на РИМ-Бургас.

Лекцията е посветена на фолклорните представи за месец Март, Баба Марта и мартеницата – накит, амулет, „превъртян” наляво бял и червен конец,... Какво е измислил народът, за да омилостиви и предизвика одобрението на единствената сестра на месеците; от какво се плашат лошотиите, които излизат при смяна на сезоните; защо на първи март жените не тъкат на стан, не говорят на висок глас и палят старата си метла на двора; кога е направена първата мартеница ; каква е символиката на цветовете; що е „седмошарица”; кого закичват с мартеница; докога се носи; какво правим, след като я свалим... Ще научите още интересни подробности за обредните функции на усуканата „наедно” бяла и червена вълна в множество календарни и семейни празници.

Традиционната съботната лектория този сезон се провежда в Етнографската експозиция (ул. Славянска 69) с начален час 11:30. Входната такса е преференциална - за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

Тагове:мартеница, Баба Марта, лекция, лектория, Росица Топалова

Comments

comments powered by Disqus