Изложбата „Луксът на XIX век” гостува в РИМ-Плевен от 11 май

  • Начало
  • Новини
  • Изложбата „Луксът на XIX век” гостува в РИМ-Плевен от 11 май
05 May

Изложбата „Луксът на XIX век” гостува в РИМ-Плевен от 11 май

На 11.05.2019 г., събота, в Регионален исторически музей - Плевен ще бъде открита гостуващата изложба „Луксът на XIX век”. Тя е създадена като съвместен проект между Регионален исторически музей – Бургас и Русе. Изложбата ще бъде представена в Плевен по случай Европейската нощ на музеите.

Експонатите са част от колекциите от луксозни предмети, постъпили в РИМ–Бургас през 1996 г. и 2000 г., след задържането им от РМУ – Бургас при опит за нелегален трафик на културни ценности през територията на България.

В периода 2008-2016 г. предметите са включени в изложбата „Дарени и спасени съкровища”, която от години се радва на висок посетителски интерес в залата на бургаската Историческа експозиция на ул. „Лермонтов” 31.

Постъпилата в музея през 1996 г. „френска колекция” включва 13 настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. През 2000 г. е задържана на митницата и предадена в музея т.нар. „румънска колекция”, която съдържа картини, рамки за картини, огледала, ракла с резбована украса и сервизи, произведени в ателиета на Австроунгарската империя и Италия и част от интериора на европейските домове от началото на 20 век.

„Луксът на 19 век” представя тенденциите и идеите в изкуството от епохата на Европейското Просвещение, промените последвали Индустриалната революция в Англия, модернизацията и развитието на творческите образи през 19 до началото на 20 век. Вече четвърта година Регионалните музеи в Бургас и Русе се обединяват около темата „Луксът на ХIХ век”. Така бургаската колекция от „спасени съкровища”, във формата на мобилна изложба достига до все по-широка публика.

Тагове:Луксът на XIX век

Comments

comments powered by Disqus