Историческият музей гостува в Основно училище „Елин Пелин“ по повод Трети март

  • Начало
  • Новини
  • Историческият музей гостува в Основно училище „Елин Пелин“ по повод Трети март
03 Mar

Историческият музей гостува в Основно училище „Елин Пелин“ по повод Трети мартТематичното посещение в училището беше обусловено от предстоящото честване на Националния празник на България – 3 март. Поканата към музея беше отправена от класния ръководител на V ж клас, Петя Петрова, подкрепена от директора на училището Пепа Запрянова и най-вече вдъхновена от любопитството, присъщо на децата.

Като въведение в срещата, на петокласниците беше разказана същността и спецификата на музеите като културни и научни институти и заниманията на музейния уредник. След това вниманието им беше насочено към Бургас и неговото непознато минало. Предложена им беше визуална разходка из стария град с неговите хора и отличителни черти, кратка хроника на Руско-турската война от 1877-1878 г., представен беше и нелекият път на българите към свободата. Подобаващо място беше отделено на „Летящия“ отряд на полковник Лермонтов, който на 6 февруари 1878 г. донася вестта за дългоочакваното освобождение. Удовлетворението от този час по родолюбие, вярваме, беше взаимно.

Идеята музейни специалисти да гостуват в клас не е нова, а и в цялост темата „Училище в музея, музей в училището“ е многократно обсъждана – и на местно ниво и в Парламентарната комисия за образование и наука. Стратегиите, плашещо, нямат търсения от нас резултат. Факт е обаче, че инициативата „Музей в куфар“ на Бургаския музей и всички останали неформални срещи с ученици, винаги са предизвиквали интерес у децата. Както и посещението им в музея никога не ги оставя равнодушни. Затова вярваме, че въпреки всички трудности, с нашата работа помагаме у тях да се формира оня специфичен мироглед, уважаващ образоваността и знанието, който ще разкрие пред всички нас „светли бъднини“.

Иванка Делева, главен уредник, отдел „История“Тагове:

Comments

comments powered by Disqus