Етнографският музей започва подготовка по преместване и обновяване на новата си постоянна експозиция на ул. „Славянска“ 69

  • Начало
  • Новини
  • Етнографският музей започва подготовка по преместване и обновяване на новата си постоянна експозиция на ул. „Славянска“ 69
31 Oct

Етнографският музей започва подготовка по преместване и обновяване на новата си постоянна експозиция на ул. „Славянска“ 69От 1 ноември 2022 година Етнографската експозиция на ул. „Княз Александър Батенберг“ 12-14, гр. Бургас затваря за индивидуални посетители. Екипът остава на разположение за групови посещения по предварителна заявка на ул. „Княз Александър Батенберг“ 12-14 както и за училищата и детските градини на територията на община Бургас, които са предвидили посещение на Етнографския музей. Музейните специалисти имат готовност да посрещнат и изнесат беседа на групи деца и ученици, организирани групови посещения, както и да представят тематични беседи на териториите на училищата и детските градини.
Телефон за връзка 056 842 587; 089 462 0537
Това се налага поради започване на втория етап от ремонтните дейности по основната етнографска експозиция на РИМ Бургас – ул. „Славянска“ 69, както и обособяването на обновена постоянна такава.
Сградата на Етнографския музей е най-старата сграда в нашия град и единствената запазена в така наречения Цариградски стил. Днес тя е архитектурен паметник на културата. За последно е реставрирана в периода 1976 – 1981 г. Именно тогава в къщата, била преди това училище и хотел, е настанена етнографската експозиция. Днес Бракаловата къща е обявена за паметник на културата и в нея е разположена Етнографската експозиция на гр. Бургас, а с приза „Димитър Бракалов” се отличават заслужили общественици “За принос в развитието на Бургас и гражданска позиция”.
Община Бургас и ръководството на Регионален исторически музей – Бургас подготвиха в сътрудничество и успяха да защитят качествен проект за реставрация и социализация на имота.
Ремонтът се изпълнява в рамките на проект „Път на културно-историческите ценности през вековете – изпълнение на консервационно – реставрационни дейности в сградата на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство и изграждане на Улица на занаятите“, който се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж 2014-2020“ и Фонд за градско развитие.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus