Екзотични тропически пеперуди разперват крила под купола на Флората

  • Начало
  • Новини
  • Екзотични тропически пеперуди разперват крила под купола на Флората
04 Jul

Екзотични тропически пеперуди разперват крила под купола на Флората

Живите тропически пеперуди от Природонаучния музей тази година се пренесоха в кръглата зала на Експозиционен център Флора. Те пристигнаха преди броени дни в стадий на какавида, а от днес разтворените им пъстри криле вече могат да бъдат видени от посетителите.



В изложбата са включени пеперуди от 10 вида, произхождащи от три континента – Южна Америка, Африка и Азия, като всяка седмица популацията им в Бургас ще бъде обновявана. Сред екзотичните красавици тази година са синьото морфо, пеперудата сова, сухото листо, африканската пеперуда Луна, изумрудената лястовича опашка и дървесната нимфа.

В залата на Експоцентър "Флора" са създадени условия, които в максимална степен пресъздават естествената среда на живот в тропиците с обилна растителност, висока влажност и температура над 30 градуса.

Изложбата на екзотични пеперуди от цял свят ще продължи два месеца - от 4 юли до 31 август. Тя е отворена за посетители всеки ден от 10:00 до 20:00 часа. Входът за пенсионери и учащи е 2 лева, а за възрастни - 5 лв. Децата под 7 г. и хората с увреждания ще разглеждат изложбата безплатно.

Експозицията е организирана от Община Бургас и Регионален исторически музей Бургас, а декоративните растенията са любезно предоставени от Бургасцвет-90-Танев ЕООД.

Пеперудите са очаровали хората още от дълбока древност. Не е случайно, че са открити изобразени в египетска гробница на възраст 3 500 г. Почти няма народ, който да няма легенда или обичай, свързан с пеперудите. Те са част от огромната група на насекомите. Учените ги отнасят към разред Люспокрили (Lepidoptera). Названието Lepidoptera произлиза от гръцките думи „лепидос” - люспа и „птерос” - крило. Погледнато под увеличение крилото на пеперудата прилича на мозайка, съставена от многобройни, припокриващи се люспи с различна форма и цвят. В света са описани над 250 000 вида, а в България техният брой е около 3700. Най-общо те се разделят на дневни (около 215 вида в България) и нощни пеперуди и молци (около 3500 вида).

Тагове:флора, пеперуди

Comments

comments powered by Disqus