Деца учат традиционни обичаи под формата на ролеви игри

  • Начало
  • Новини
  • Деца учат традиционни обичаи под формата на ролеви игри
07 Jul

Деца учат традиционни обичаи под формата на ролеви игри

Образователни помагала „Обреден календар за момци и ергени" ще помагат на децата от първи до четвърти клас да се запознаят с някой от най-обичаните български обичаи под формата на ролеви игри. Те са разработени в партньорство от Регионален исторически музей - Бургас и СУ "Епископ Константин Преславски" - гр. Бургас по проект, финансиран от Министерството на културата по програма "Музеят като образователна среда".

В резултат на съвместната работа между етнографи и педагози са създадени две печатни издания с електронна версия за учителя и за ученика, в които е представена информация за три народни обичая - Кукеровден, лазаруване и коледуване. Целта е да се подпомогне дейността на педагозите в начален етап на обучение при запознаване на децата с българския празничен календар. Той е под формата на програма, включваща специално разработени ролеви игри, адаптирана информация с речник на непознатите думи и картинки за оцветяване. Възприемайки по интерактивен начин децата ще са въвлечени в пресъздаването на традиционната култура с акцент върху Бургаския край.

За всяко училище в община Бургас с начален курс на обучение е предвиден екземпляр от помагалата, който те могат получат от РУО-Бургас. Част от книжките ще бъдат изпратени и до 30 български училища в чужбина.

Всички желаещите да използват помагалата в учебната си програма могат да направят това като ги изтеглят от уебсайта на Бургаския музей или заявят оригиналния файл за отпечатване. >>

Обреден календар за моми и ергени: Помагало за учителя >>

Обреден календар за моми и ергени: Помагало за ученика >>

<module="album" id="321" width="810" height="600" cell_height="150" cols="4" image_crop="1" crop_color="0,0,0">

Тагове:учебни помагала, СУ "Константин Преславски", обреден календар, образователна програма

Comments

comments powered by Disqus