За да бъде иконата истинска, тя трябва да бъде съпреживяна

  • Начало
  • Новини
  • За да бъде иконата истинска, тя трябва да бъде съпреживяна
18 Aug

За да бъде иконата истинска, тя трябва да бъде съпреживяна

Изкуството на иконописта представлява цялостна система на мислене, тайно познание, достъпно на едно малко общество, чийто опит се предава само в семейството. Макар в основата си процесът по изписване на икони да е традиционен, ползват се и наръчници, „ерминии“, които служат за ориентир, не е без значение зографът да има висока богословска грамотност, да бъде вярващ човек, сетивен, защото икона се създава от човек, но се одухотворява от Бог, а мярка за време е молитвата - времето, технологично необходимо за даден процес, е колкото четенето на съответната молитва!

Сложна е системата на подготовка за „писане на образи“ – ключовите подробности за ползваните материали, спецификата при която се смесват различните бои, така че да не се напукат или избледнеят, устойчивостта на пигментите и маслата и техните свойства при комбиниране и прочее и прочее....в наши дни това познание за мнозина е неизвестно. Ето защо днес - както изписването така и реставрирането на икона не може да бъде направено съвсем автентично, неприложими са голяма част от правилата на това особено изкуство, което приканва към обяснимо уважение и смирение...

По повод празника „Успение на Пресвета Богородица“ – 15 август, Бургаският регионален музей с гордост представя на посетителите-ценители, две от своите прекрасни икони – поредните реставрирани от музейната колекция – св. Богородица с младенеца и св. Пантелеймон. Културните ценности са реставрирани благодарение на успешна дарителска кампания, подпомагаща музейната дейност по опазване на културното наследство.

Иконата св. Богородица с младенеца е едно от късните творения на тревненеца поп Димитър Кънчов и неговият най-голям син – Христо, изписана в 1874 г. Светата Майка и Младенецът са изобразени като царица и цар, в пищни одежди и лъчисти ореоли. Дева Мария е почитана като покровителка на децата и майките, в нейно лице християните имат своя застъпница пред Божествения и син. В храма иконата се поставя винаги първа, в ляво от царските двери, на царския ред на иконостаса.
На иконата св. Пантелеймон, чието име в превод означава „Всемилостив“, е изобразен млад мъж, с големи, изящно изрисувани очи и пригладена коса. В дясната ръка държи кръст и растение, а в лявата – кутия с лекове - атрибути на неговото занимание като лечител. Иконата е изписана в т.нар. академичен стил, характерен за края на XIX, началото на XX век, когато в иконописта навлизат западноевропейски и руски художествени влияния. Св. Пантелеймон е един от светците-лечители, на когото много хора възлагат надеждите си за изцерение.

За изкусното възстановяване на двете икони заслуга имат Десислава Томова и Любен Колев, специалистите-реставратори, с които работи РИМ-Бургас. Реликвите са подложени на серия от специфични въздействия – отстранени са повърхностните наслоявания от прах и замърсявания, както и струпеите лаково покритие; укрепен е грундът; премахнати са подкожушванията; обезпаразитена и стабилизирана е дървената основа; направен е имитативен ретуш за възстановяване целостта на изображението и като краен резултат - възвърнато е оригиналното естетическо въздействие на произведенията.

Екипът на Регионален исторически музей-Бургас изказва своите благодарности на двамата реставратори, на дарителите, пожелали анонимност, но неподправено съпричастни към каузата, на хората от „Социален център – Бургас“ и на всички приятели на музея, които подпомагат усилията ни да бъдем достойни за делата на предците си.

Иванка Делева, главен уредник на Историческа експозиция при РИМ - Бургас

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus