Честване на 130-та годишнина от създаването на 24 пехотен Черноморски полк

  • Начало
  • Новини
  • Честване на 130-та годишнина от създаването на 24 пехотен Черноморски полк
09 May

Честване на 130-та годишнина от създаването на 24 пехотен Черноморски полк

През 1889 г. с държавен указ е създаден 24 пехотен Черноморски на Нейно Величество Царица Елеонора полк. За годините на своето съществуване той участва в едни от най-суровите сражения и оставя ярък отпечатък в българската военна история.
По повод 130-та годишнина от създаването на 24 пехотен Черноморски полк беше учреден инициативен комитет под патронажа на кмета на Община Бургас – Димитър Николов. В този комитет се включиха голям брой институции, сред които и Регионален исторически музей – Бургас, които организираха поредица от тържествени събития на 7 и 8 май 2019 г.
Програмата започна с откриване на паметна плоча на полк. Георги Генчев, командир на 3-та дружина на 24 полк в Балканската война. На 7 май във Военен клуб-Бургас беше открита фотодокументална изложба свързана с историята на полка, подготвена от специалисти от Регионален държавен архив – Бургас, Регионален исторически музей – Бургас и Регионална библиотека „Пейо Яворов". В нея бяха представени архивни снимки, документи и книги свързани участието на черноморци във войните, както и знамето на полка. След изложбата беше представена книгата на Ася Бороджиева „Към пантеона на воинската слава“.

Честванията продължиха на 8 май с военен ритуал и водосвет на площад „Св.св. Кирил и Методий“. В него взеха участие представителни части от бургаския гарнизон, представителен оркестър на ВМС–Варна, младежки гвардейски духов оркестър, православното духовенство, официални лица.
Тържествата завършиха с военен марш, поднасяне на венци и цветя пред паметника до бившите казарми на 24 полк и водосвет пред параклиса „Св.Георги“ в морската градина.

Тагове:24 пехотен полк, чествания

Comments

comments powered by Disqus