Честита Баба Марта!

01 Mar

Честита Баба Марта!

[img right]uploads/old/images/misc/martenitsa.jpg[/img][justify]С Първи март се отбелязва началото на пролетно-летния сезон. Празникът се нарича още „Марта”, „Мартичка”, „Гадалушка”, „Кичилка”.
Днес мартеницата е символ на вярата ни в обновителната сила на пролетта, надеждата ни за повече сполука и плодородие. В миналото се е смятало, че мартениците от една страна предпазват човека от нещастия, болести и неблагополучия, че „прогонват злото”, а от друга страна носят здраве, радост, успехи и щастие. И до днес те се изработват в бяло и червено:
бяло – като невинност, като душевна чистота, като дълголетие;
червено – като огън, като кръв, като живот.[/justify][shrink]
Традиционната мартеница има и други елементи – парички, железни халки, скилидки чесън, мъниста и др.
С мартеница се окичват не само хората, но и домашните животни, плодни дръвчета, защото се вярва, че тя носи плодовитост. Според обичая тя се носи, докато се види щъркел, лястовица или цъфнало плодно дърво. Тогава се сваля и се слага под камък и след девет дена гледат какво има под него. Ако има мравки, годината ще е богата с овце, ако има други по-едри буболечки, ще има голям приплод от едър рогат добитък, ако има червеи – ще се въдят много коне.
По намереното под камъка момите гадаят дали ще се омъжат и какъв ще бъде женихът им.
За да бъдела баба Марта весела и засмяна, да има топло и хубаво време, сутринта на 1-ви март по дворовете и пътищата трябвало да излязат момичета. Стари жени и баби не бивало да излизат, за да не ги срещне баба Марта и да я разсърдят, та месецът да бъде лош.
[url=index.php?tab=ethno&lang=[curlang]&page=encyc&enc=rituals&eid=54]Научете повече за традиционния български празник БАБА МАРТА[/url]

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus