Бургаският музей с признание за опазването на нематериалното културно наследство

  • Начало
  • Новини
  • Бургаският музей с признание за опазването на нематериалното културно наследство
21 Jun

Бургаският музей с признание за опазването на нематериалното културно наследство

Регионален исторически музей Бургас бе отличен с Грамота за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Това се случи на официална церемония, с която в галерия „Средец” на Министерството на културата бе отбелязана десетата годишнина от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ през 2008 г. и Европейската година на културното наследство – 2018.

Досегашните пет издания на Системата са осъществени с активното участие на местните общности, подкрепени от музеите и читалищата в страната. В резултат на попълването на системата е изградена и Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. До момента в нея са вписани 30 елемента, а 4 от тях са вече приети и в Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Регионален исторически музей Бургас участва с кандидатури и в петте издания на Националната система „Живи човешки съкровища – България“. Две от тях – обичаят Нестинарство (2008 г.) и Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив (2016 г.), са вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Големият успех на РИМ Бургас е при първото издание на Системата, когато Нестинарството бе прието в Представителната листа на ЮНЕСКО.

Тагове:нематериално културно наследство, награда, Министерство на културата

Comments

comments powered by Disqus