Бургаският музей набира доброволци за разкопки на крепостта Русокастро през лятото на 2024 г.

  • Начало
  • Новини
  • Бургаският музей набира доброволци за разкопки на крепостта Русокастро през лятото на 2024 г.
19 Jun

Бургаският музей набира доброволци за разкопки на крепостта Русокастро през лятото на 2024 г.

Разкопките на крепостта Русокастро през 2024 г. се планира да започнат на 1 юли 2024 г. Задачата на археологическият екип е да допроучи северозападната крепостна стена на средновековния град, с прилежащите ѝ кули. Разкопките за поредна година са финансирани от Община Камено и се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас.
Поради огромното количество работа, археологическият екип се обръща към всички, които имат интерес към археологическите разкопки, с молба да подпомогнат проучването през 2024 г., като се включат като доброволци в изкопните работи. Крепостта е в голяма степен социализирана и има изградена прекрасна инфраструктура, така че достъпът с лек автомобил е налице.
Условията са следните: всеки един доброволец трябва да е на възраст над 18 г., ако е по-млад – задължително да бъде с придружител. Няма да се допускат хора без шапки против слънце. Задължително е всеки доброволец да си носи достатъчно количество вода и храна. Няма да се допускат на разкопките хора по джапанки – задължително е да се носят гуменки или други стабилни обувки. На място ще бъдат раздавани предпазни ръкавици. За хора с чувствителна кожа – да си носят плажно масло или мляко. За хора с алергии – да си носят противоалергични средства, сред природата сме, има пчели, оси и други насекоми! Длъжни сме да известим, че Русокастро е и любима дестинация на пепелянки и смокове, поради което трябва да се внимава къде се стъпва.
Бързаме да уточним, че работата е тежка, така че бъдете подготвени за носене на камъни и копаене с кирка.
За всякакви въпроси като работно време и други подобни, можете да се обърнете към Красимира Стоянова – археолог в РИМ – Бургас, и член на проучвателския екип, e-mail kstoyanowa98@gmail.com Тел. 0882 70 49 79.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus