Археолози от НИМ и РИМ Бургас започнаха подводни проучвания в Бургаския залив

  • Начало
  • Новини
  • Археолози от НИМ и РИМ Бургас започнаха подводни проучвания в Бургаския залив
27 Jun

Археолози от НИМ и РИМ Бургас започнаха подводни проучвания в Бургаския залив

Поредна подводна археологическа експедиция се провежда в момента в района на Бургаския залив. Тя се финансира изцяло от Община Бургас, организирана е от НИМ - София и Бургаския музей и се явява планово продължение на експедициите от 2022 г. в акваторията на кв. Крайморие.
Целта е да се обследват предполагаеми древни пристанищни зони около морските носове в близост до кв. Крайморие. Експедицията се ръководи от проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей. В екипът на проф. Христов ще участват специалисти от местния музей. Предвидени са и геофизични изследвания на инж. Кирил Велковски с любезното съдействие и техника на Центъра за подводна археология в Созопол. Археолозите се надяват да реконструират древната брегова ивица на черноморските носове и съберат ценни исторически артефакти, които да датират различни периоди от корабоплаването в тази част на Черноморието.
Напомняме, че благодарение на досегашните подводни проучвания на двете институции бяха открити десетки ценни предмети които обогатяват фонда на РИМ Бургас. Досегашните резултати са описани в монографията на проф. Христов „Тайните на залива Ченгене скеле”, която ще бъде представена в края на м. юни в Археологически музей - Бургас.
Очаква се новите резултати от предстоящата експедиция да станат също бързо достояние на любителите на древната история на Бургаския край и Черно море.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus