ВетровеПознаването на всички морски ветрове е задъжително знание за рибарите и за всички, които живеят и работят в и край морето. Трябва да се разбира техният харакрер, времето на появяването и затихването им, влиянието им върху морските течения, рибните пасажи, атмосферните промени.

Розата на ветровете показва посоката и името на вятъра. Съществуват леки разлики в розите на ветровете в зависимост от мястото – дали е издадено в морето или е залив. В Ченгене скеле рибарите познават следните ветрове:

Боненти – западен вятър, Лодоз – южен вятър (силен и поривист, който прави много бели), Драмодана – студен северен вятър (прави големи вълни, които не са опасни, понеже са на повърхността на морето), Леванти – източен вятър от открито море (рибарите го считат за опасен, прави големи вълни), Маистро / Маестро – вечерен вятър от запад (започва да духа от десет часа вечерта до десет часа сутринта), Сироко / Сиреко – духа от югоизток (приятен морски бриз, викат му още Морския), Караел и Батъ Караел пък са от северозапад.

С ветровете са свързани и интересни и древни легенди, разкриващи техния характер.