ТюркоазТюркоазът е меден фосфатен минерал, който се среща предимно в окислителните зони на медните находища. Кристалите му са рядкост, среща се предимно под формата на прожилки и лещи.

Той е непрозрачен минерал с красив светлосин до синьозелен цвят. Медта е химичният елемент, който му придава синьо-зеленото оцветяване.
Цветът му е неустойчив и с течение на времето се обезцветява. Твърдостта е сравнително ниска (5-6 по скалата на Моос).

Общоприето е мнението, че названието тюркоаз произхожда от френската дума "turquois" - турски, тъй като първите обработени скъпоценни камъни от този минерал са попаднали в Европа от Персия (Иран) през Турция. Синоним на тюркоаз е името тюркиз. На руски се използва наименованието "бирюза", произлизащо от персийското "фирузе" - камък на щастието, или "пируз" - удържащ победа.

<module="photo" id="1278" maxwidth="290" maxheight="200">
В източните страни този минерал и до сега се ползва с голяма популярност, поради което го наричат още „камък на Изтока”. Приемали са го като камък на щастието и заема важно място в суеверните представи на различни народи. Има много запазени талисмани, изрязани от този минерал във вид на свещени бръмбари - емблема на мира и бащинството в древен Египет. Според персите това е камък на любовта и верността. Помага за помиряване на скарани съпрузи. Съществува предание, което гласи, че ако любимата подари на своя избраник пръстен с този камък, той винаги ще има небесносин цвят докато го обича. Поради красивия си синьо-зелен цвят тюркоазът укрепва зрението и помага при заболяване на очите.
Най-красивият естествен тюркоаз, който има равномерено наситен, небесно син цвят е от известното находище Нищапур, североизточен Иран. Други големи находища се намират в Аризона, Колорадо и Ню Мексико в САЩ, п-ов Синай в Египет, в Тибет и др. В България се среща в Спахиевското рудно поле.

Тюркоазът е един от най-красивите скъпоценни камъни, отличаващ се с независима от капризите на модата популярност.

инж. Петя Йорданова