Торти отпреди 77 години

Торти отпреди 77 годиниВ една от витрините на Етнографския музей стоят разтворени три стари тетрадки със старателно изписани рецепти за сладки и торти. Посетителите винаги се спират пред тях, с интерес коментират правописа отпреди Правописната реформа през 1945г. и се опитват да запомнят необходимите продукти и детайлите по „направата на тортата”. Това са записки от специално организиран по онова време курс по сладкарство.

<module="photo" id="1650" maxwidth="485" maxheight="350">

Те са на моята баба - Руска Топалова, родена и живяла в Бургас.

Открих ги вкъщи при подготвянето на изложбата „Бургазлийката през 30-те и 40-те години на ХХ век”. Покрай тази изложба разказахме как са се обличали бургаските жени, къде са показвали тоалетите си, как са организирали журове, забави и вечеринки. По - заможните семейства дори са имали определен ден от седмицата, в който приемали гости. Поднасяли им варено кафе, плодово или бяло сладко.
През този период се формира българската градска кухня под влиянието и на Европа, и на Ориента. Тридесетте години на ХХ век се характеризират с разточителство на продукти, дори и на по-луксозните, като шоколада. Тогава е създадена и прочутата немска торта „Шварцвалд” – прави се от шоколадови блатове, с пълнеж от вишни и украса от шоколадови стърготини.

Кулинарните новости жените са научавали от множеството сборници с рецепти и списания.
Ето една рецепта за торта, която са приготвяли старите бургаски домакини.

<module="photo" id="1647" maxwidth="485" maxheight="350">

<module="photo" id="1649" maxwidth="485" maxheight="350">


Росица Топалова, уредник в отдел „Етнография”