Славните черноморци

Славните черноморци
Снимка: Офицерският състав на 24 полк 1913–1918 г.

За годините, през които съществува 24 пехотен полк, до неговото разформироване през 1958 г., той записва славни бойни успехи в едни от най-суровите сражения. Героизмът и мъжеството на нашите черноморци оставят ярък отпечатък в българската военна история.

Създаден с държавен указ през 1889 г. 24 пехотен Черноморски на Нейно Величество Царица Елеонора полк се попълва от Бургаското военно окръжие, а за първи командир е назначен руския възпитаник майор Фодулаки – българин от Бесарабия. Полкът се формира на базата на 3-та и 4-та дружина от 11 пехотен Сливенски полк. През следващите десетилетия той се усъвършенства структурно и води активна бойна подготовка.

След проведената мобилизация и обявяването на войната на 5 октомври 1912 г., 24 полк настъпва към границата с Турция и успява да я премине при с.Константиново, където е и бойното му кръщение. Следват сраженията при Ериклер и настъпателната операция към крепостта Лозенград, която е превзета на 11 октомври. Но тепърва предстоят най-тежките изпитания за черноморци. Шест дни, при променлив успех се провеждат едни от най-кръвопролитните битки в Балканската война при Люлебургас и Бунархисар. Завързва се тежък ръкопашен бой, в който пада пленено турското знаме. Героичният подвиг е на ефрейтор Иван Неделчев Арабаджиев от 1-ва дружина.
След падането на Одринската крепост полкът е разквартируван в гр. Баба Ески. На 18 март окуражаваща визита на войниците прави Царица Елеонора, патронът на полка. Височайшата особа дарява дрехи, тютюн, сапун и др., посещава болницата в града.

През Втората балканска война полкът води боеве при с. Долни Балван, при Царските и Доленските височини в Македония, а през Първата световна война е на Южния фронт, където взема участие в Косовската операция, воюва при Червена вода, Преслап, Сборско и Димова поляна.

През 1919 г. бургаският полк е разформирован, а наличния състав е включен в 11-ти пехотен сливенски полк. През юни 1928г. отново се формира, но до 1934 г. носи името 39-та пехотна солунска дружина.

Участието на черноморци във Втората световна война започва с мобилизация през ноември 1944 г. и подготовка за включване в заключителния етап на войната. На 4 декември войниците потеглят от гара Бургас. При пристигането си в Югославия получават задача да заемат позиции на линията Сотин-Грабово и да се подготвят за настъпление. Бойното си кръщение 24 пехотен Черноморски полк получава на 22 декември, когато с мощна атака подразделенията му правят пробиви в хитлеристката отбрана. На 6 март започват най-драматичните за черноморци дравски боеве. Формираният към полка разузнавателен взвод с командир подпоручик Стоян Ганев се отличава с изключително мъжество. Разузнавачите многократно преминават реката и доставят изключително ценна информация за противника. Открояват се имената на Панайот Стойков, награден със седем ордена за храброст и Никола Янев, получил четири ордена за храброст.
На 19 март завършва Дравската отбранителна операция, а на 22 март успешното настъпление на руски, български и югославски военни довежда до окончателната победа над врага. Настъпателната операция на 1-ва българска армия продължава на територията на Австрия, а на 7 юни 1945 г. нашите бойци са тържествено посрещнати в Бургас.
Участието на 24 пехотен полк в дългата поредица от войни се отличава с голяма сърцатост и активност и увенчава черноморци със слава.

Непобедимият дух на офицери и войници, техния кураж и доблест, проявени на бойното поле, са ценен образец за обществото днес.
Поклон и памет за черноморци!

Яна Иванова – уредник „Най-нова история”