Рецепти oт Старото Поморие

Рецепти oт Старото ПомориеСега, когато сме по цял ден вкъщи и част от мислите ни са свързани с приготвянето на храна, ми се струва удачно да споделя прочетеното в една книга, посветена на традициите на старото Анхиало. Изследването е публикувано в Атина, през 1986 г.

Домашно приготвени

Халви
Анхиалци много обичаха халвата и умееха да я правят – както жените, така и мъжете. Във всеки момент можеше някой да подхвърли „Дали да не направим халва?” и халвата беше готова. Приготвяше се с грис или с брашно. Грис халвата обикновено я пържеха с масло и я заливаха със захарен сироп, докато брашняната я пържеха с олио или свинска мас и повечето пъти я мажеха с петмез, затова я наричаха „петмезена”. Използваха се глинени или медни съдове.

„Лаланги”
„Лалангите” бяха едно от достъпните сладки неща, любими на малки и големи. Рецептата е проста. С брашно, вода и малко сол правеха рядка смес и с лъжица пускаха в горещо олио да се пържи. След това топли-топли ги поднасяха, поръсени със захар или поляти с мед или петмез. Правеха също и големи лаланги – „ακιτμάδεϛ”, които бяха меки като памук.

Бюреци
Те бяха един от видовете печени пухкави сладки неща, които често правеха от едно парче тесто, което трябва да бухне с месене. При месенето се добавят олио, захар и канела. След това се пекат.

„Калици” и други гевреци
„Калиците” бяха класически кръгли гевреци.
Имаше, обаче, и варени гевреци от парено тесто, които преди печене се попарват във вряла вода и се поръсват със захар и сусам и други, дълги, наречени „симити”.

Правеха се още мекици, бухти и много баници – със зеленина, с тиква, дори с царевица. Някои баници и гевреци се предлагаха и от фурните в града.

Γιωρ.Π. Διονυσίου „ΑΧΕΛΙΝΑ. Απ΄ τις λαϊκές παραδόσεις της Αγχιάλου”, Αθήνα, 1986,
82–83


Превод от новогръцки:
Росица Топалова
Уредник в отдел „Етнография”