ПристанПристанът е кей или част от брега, направен от човека така, че там да могат да акостират кораби и лодки. Без такова съоръжение плавателните съдове много трудно могат да пристанат на брега. Те или ще затънат в пясъка, или ще се разбият в скалите, или вълните ще направят невъзможно излизането на брега. Пристаните могат да бъдат изградени от дърво, метал, бетон, камъни или да са оформени в скалите на морския бряг. Важното е да има необходимата дълбочина и да осигуряват спокойна вода без вълни за акостирането.

Макар пристанът да не е сложно съоръжение, изграждането му може да бъде затруднено от прибоя или вятъра. Но също така, ако не бъде изграден добре, може да промени движението на морската вода и това да доведе до изчезване на плажовете, затлачване на пристанищата с пясък или разрушаване на местообитанията на морските животни и растения.

Стара дума за пристан е названието „скеля“, място за приставане на кораби, пристанище. Името Ченгене скеле означава „Цигански пристан“ и идва от ромското „Чингане искелеси“. През османските времена това място било населено с цигани въглищари. С годините циганите се изселили към големия град, но името останало.

След 1972 година лодките на местните рибари са преместени на това място от бургаското пристанище, поради разширението му. След като са прокопани каналите, изградени са вълноломи за защита на пристанището и са оформени лодкостоянки, около водата започват да се появяват множество рибарски фургони, бараки, постройки и лодки. В годините селището е изградило своя характерен дух – колоритна общност, своеобразна архитектура и среда. Понастоящем, лодките са около 1000. През 2004г. е регистрирано Сдружение „,Морски сговор“, което работи за каузата да се запази неповторимия дух на рибарското селище.