Познавате ли тези морски видове?

Познавате ли тези морски видове?1. Лефер

Една от най-ценените риби от гастрономите. Има много вкусно месо, което обаче бързо се разваля и затова рядко се предлага в ресторантите далеч от морския бряг. Може би най-големият хищник в Черно море. Расте много бавно и е застрашен от изчезване поради прекомерния риболов.

2. Чернокоп

Чернокопът е всъщност бебе-лефер. Той също е много вкусна риба и се лови в големи количества през есента. Това е една от причините рибите да не достигат полова зрялост и леферът да намалява все повече. Чернокопът се храни с планктон и понякога ларви на мекотели.

3. Попче

“Попче” е сборно понятие за 21 вида риби в Черно море. Някои са съвсем малки – 3-5 см дължина и 1-5 гр. тегло и са важна храна за други видове. Има и по-едри, които се улавят за храна, заради вкусното им месо. Имат много кости, една от които – в тилната част на главата прилича на кръст, откъдето и името им. Почти всички видове правят гнезда за хайвера си, които мъжките охраняват докато се излюпят малките рибки.

4. Акула

За разлика от океанските си събратя, нашата акула не е опасна и месото ѝ е чудесно за ядене, заради липсата на характерната амонячна миризма. Акулите са много древни риби и вместо кости имат хрущяли. На двата си гръбни плавника имат характерни шиповидни израстъци.

5. Сафрид

Един от най-разпространените и ценни стопански видове риба. Най-отличителният му белег са гребеновидните костни шипчета по странична част на тялото. През пролетта и ранното лято основно се лови младият сафрид, известен като граца. Докато са малки, тези рибки се придържат близо до големите медузи – ризостома и при опасност се крият в мантиите им.

6. Цаца

Всеки обича малките, вкусни рибки, които се движат на големи пасажи, но цацата става все по-рядка в нашето море. Тя е в основата на черноморския риболов и освен, че е ценен вид риба, има важно участие в хранителните вериги в морето.

7. Скарида

Макар и много дребна, черноморската скарида е един от символите на нашето море. Позната като „морска череша“, в миналото тя се е предлагала почти навсякъде в морските курорти. Днес е обичан специалитет, като се приготвя варена, пържена или панирана. Скаридата е важен елемент в черноморската екосистема – тя е храна за много видове риби.

8. Черна мида

Най-популярната от всички видове миди в Черно море. Тя е една от най-едрите и се използва за храна от древни времена. Преди няколко десетилетия е била на ръба на изчезването, поради навлизането на хищния рапан, който почти я унищожава. С тази мида се приготвя легендарната гозба „Миди по бургаски“.