Пауловния

ПауловнияВидът Paulownia tomentosa принадлежи към род дървесни растения Paulownia. Родът Paulownia включва в себе си няколко вида, които имат сходни качества и за това за тях се говори под събирателното име пауловния. Всички видове пауловния са бързорастящи дървета. Исторически, оригиналното наименование на рода е Pavlovnia, но по-късно е променено на Paulownia. Наречен е така по името на кралица Анна Павловна, дъщеря на цар Павел I Петрович. По същата причина дървото още е известно като "princess tree". В Китай нaричат пауловнията "драконово дърво", а в Япония - "кири".

У нас видът Paulownia tomentosa (пауловния) се среща като декоративно дърво, което се е приспособило добре към българските климатични условия. Този вид произхожда от Югоизточен Китай. Пауловнията е широколистно, бързорастящо дърво. За 8-9 години дървото достигат до 13-15 м височина, а стъблото - диаметър до 30-35 см. Кората на пауловнията е от сиво-кафява до тъмно кафява на цвят. Тя е тънка, редувана от гладка с леко грапава повърхност. Листата на вида са големи, с овална до широко-сърцевидна форма с размери от 70-80 см (понякога до 1 метър) в диаметър, приличащи на "слонски уши". Буйните екзотични листа осигуряват плътна и прохладна сянка. Цветовете на пауловнията се появяват преди листата и цъфтежът продължава 6-8 седмици. В началото на пролетта - април и май дърветата цъфтят с брилянтен бледо виолетов цвят. Едрите цветовете се отличават с приятен аромат. Красивите цветове са и медоносни. Медът от пауловния е лек, прозрачен, много светъл и ароматен; по цвят и консистенция може да се сравни единствено с акациев мед. Точно като него той е от най-високо качество.
Плодът на пауловнията е зелена капсула, яйцевидна, заострена 3-4 см дълга и 2,5 см в диаметър. Разделена е на четири отделения, които могат да съдържат около 2000 семена. Едно голямо дърво може да произведе до 20 милиона семена на година.Семената са малки, плоски, крилати, тежащи около 0,17 мг. Плодовете узряват през есента - септември и октомври, изсъхват, покафеняват и остават прикрепени на дървото през цяла зима.

Съществена е и екологичната роля на пауловнията - голямата зелена листна маса на дърветата преработва голямо количество въглероден диоксид, а респективно при фотоситеза и отделя голямо количество кислород в атмосферата. Затова с основание представителите на вида могат да се нарекат "белите дробове на градовете".

Обилният цъфтеж, бързият растеж, големите листа, красивата корона и непретенциозността на пауловнията, отдавна са я превърнали в почти задължителен за паркове и градини растителен вид - не само за Азия, но и за САЩ и Европа. Като декоративно дърво паyловнията е толкова добре приета и в парковете на Стария континент, че в днешно време е немислимо тя да не присъства в европейските паркове. Има паyловния и в много градове на Европа, включително в България.

/ Божана Рибарива