Обсидиан[img left]http://www.burgasmuseums.bg//system/images/cache/encyc98_150x150obsidian.jpg[/img]Обсидианът е природно вулканско стъкло, което се образува при бързо застиване на лавата. Съставът му е силикатен. Няма цепителност (притежава мидест лом). Обикновено цветът му е черен, но се среща също в кафяво и сиво. Много твърд, но в същото време и доста крехък. При удар се разпада на остри режещи парчета. На човека е познат от дълбока древност. Използван е както за изработка на ножове и други режещи инструменти, така и за остриета на стрели и копия.

Съществува предание, според което камъкът носи името на римлянина Обсидиус, пренесъл скалпели от обсидиан в Рим от Египет. Но по-вероятно името му да произлиза от гръцкото opsis – видение, зрелище, тъй като черният обсидиан от Етиопия е използван в древността за направа на огледала. Вулканичното стъкло се полира добре и сравнително лесно. В древен Египет са изработвани огледала от обсидиан, някои от които са оцелели до наши дни.

Една от формите на черния обсидиан е „сълзата на апаха”. Съществува следната легенда: През 70-те години на XIX век, кавалерийски ескадрон на американската армия напада 75 войни апачи. Още при първите изстрели повече от 50 индианци падат убити. Останалите предпочитат да скочат с конете си в близка пропаст, отколкото да умрат от ръцете на бледоликите. Жените на индианските войни ги оплакват дълго време в основата на високите скали. Тъгата им е толкова искрена, а тежестта на болката толкова голяма, че Великият Баща се смилява над тях и запазил сълзите им в черни камъни. Вдигнати към слънцето, тези камъни стават прозрачни и в тях могат да се видят вкаменените сълзи на индианските жени и девойки. Вярва се, че "сълзите на апачите" са щастлив камък, тъй като този който притежава поне един никога няма да плаче повече, защото индианските жени са изплакали всички сълзи вместо него.

Обсидианът ще ви предпази да бъдете използвани от недоброжелателни хора. Късче от него, поставено при вашите парите ще ви помогне за по-голяма пестеливост (да не изтичат парите между пръстите ви).

Петя Йорданова