КукериКукерите са маскирани хора, които с шум и веселие обикалят улиците, за да прогонят злите сили и да бъде плодородна и здрава годината.

Те играят около Сирни заговезни – седмица преди началото на великденските пости. Датата в църковния календар се променя всяка година, но обикновено празникът се провежда в края на февруари или в началото на март.

Кукерските обичаи са разпространени най-вече в Източна и Южна Тракия, Средногорието, Родопите, Североизточна България. В различните места денят, в които се изпълняват кукерските игри, носи различни названия – Кукеровден, Куковден, Старчовден, Джумаловден, Песи понеделник.

Специалните ритуали, които се изпълняват, се наричат кукерски игри.

Кукери обикновено стават само мъжете, макар че в последните години се маскират вече и жени.

Те се обличат в специални костюми, изработени от кози или овчи кожи, окичени с различни по големина и форма звънци. На главите си слагат маски, наподобяващи животни като козел, овен, вол и пр., които украсяват с рога, зъби, птичи пера. Някои от кукерите мажат лицата си със сажди и начервяват ярко бузите си.В кукерската група има и мъже, преоблечени като булка и младоженецец, циганин, полицай, баба, доктор, поп, бръснар и т.н. Булката или бабата носят бебе от парцали, дърво или кратуна.

Всеки кукер е въоръжен с дървена сабя; топуз – удебелена в единия край тояга, или помет, пометаш – дълъг прът със завързан парцал на единия край.Кукеровден започва рано сутринта с обличането и подготовката на участниците в карнавала. В някои селища те се обличат скришно, така че да не ги разпознаят. С изгрева на слънцето дружината се отправя към населеното място и в центъра му извършва действия, които имитират изораване и засяване на нивата.

След това кукерите обикалят улиците и влизат в дворовете, където дрънкат силно с окачените по тях звънци, закачат се със стопаните и играят специален танц под съпровода на гайда и тъпан. Накрая домакините ги даряват с пари, плодове, сланина, яйца или други хранителни продукти.

Обреден календар за моми и ергени: Помагало за учителя >>

Обреден календар за моми и ергени: Помагало за ученика >>